Retro Rpg

Retro Kincsek 82. - Teenagers From Outer Space - The Anime Comedy Roleplaying Game

2022. szeptember 14. 14:28 - Barnabas Birkas

Iskolai anime szerepjáték űrlényekkel és a 80-as/90-es évek humorával

tfos_01.jpg

Első Megjelenés: 1987 

A Teenagers From Outer Space az R. Talsorian kiadónál jelent meg, 1987-ben, mint Mike Pondsmith egyik első, humoros hangulatúra vett anime szerepjátéka - a Mekton ugyan korábban jött ki, de az komolyabban vette magát. A TFOS viszont kifejezetten a humorra ment rá, a fiatalabb gyerekeknek szóló anime sorozatok stílusában, hiszen a középpontjában a földi iskolarendszerbe belépő földönkívüliek és szörnyek állnak, illetve az iskolai kalandjaik a többi ember gyerekkel. Ez volt az első, anyagilag sikeres anime szerepjáték, egy olyan időszakban, amikor maga az "anime" még nem volt elterjedt az Egyesült Államokban (a kritikusok utálták is). Ahogy az anime sorozatok egyre ismertebbek lettek, úgy jelentek meg a játék újabb változatai: 1989-ben megjelent a második kiadás, majd 1997-ben a harmadik, már a Bubblegum Crisis RPG után. Mivel ez nem egy létező sorozat licenszét használta, hanem egészében az R. Talsorian terméke volt, így a cég saját webshopjában és a DTRPG oldalán mindmáig kapható. Az ismertető ezúttal a harmadik kiadás alapján készült.

 

tfos_02.jpg

A Játék

A TFOS 3e alapkönyv egyáltalán nem egy vaskos kötet, hiszen 128 oldalas, puha borítós kivitelben jelent meg, fekete-fehér grafikákkal. A rendszer a Fuzion egyik lecsupaszított, de azzal kompatibilis változata, amihez csak 2 hatoldalú kocka szükséges.

tfos_03.jpg

A Világ

A TFOS világa leginkább olyan, mint a MiB vagy a Csúcsfejek, csak itt mindenki tudja, hogy az idegenek köztünk járnak. "Lerohanták" a Földet, beíratták a gyerekeiket az iskoláinkba, ott sétálgatnak a plázáinkban. Mindenki igyekszik alkalmazkodni az új helyzethez, az iskolában, a munkahelyeken és az otthonokban egyaránt, hiszen senki se tudhatja, kit fog hazahozni a lánya bemutatni, vagy hogy kit akar elvinni a fia a bálba.

Az alap kiindulópont ugyanis az, hogy mielőtt az idegen népek felfedezték volna a Földet, a saját kultúrájuk unalmas volt (nagyjából úgy, ahogy az USA-ban a 80-as években elképzelték a világ összes többi országát, főleg a keleti blokkot). Így amikor rátaláltak a bolygónkra, az idegen fiatalok totálisan rákattantak a földi gyorsételekre, öltözködésre és zenére, gigatonnaszám importálva a farmert és a hamburgert a galaxis távoli rendszereibe. A Föld pedig előlépett elsőszámú "bulibolygóvá"…

A könyve első kb 10 oldala egy rövid bevezető képregény, ami felvázolja a játék tipikus alaphelyzetét: egy szép napon az iskola udvarán landol egy űrhajó, majd kilép belőle Karma hercegnő, a 9-es galaxis uralkodónője, aki éppen hercegi hitvest keres. Mivel a földi férfiak igencsak bele illenek az elképzeléseibe, azonnal versenyt is hirdet: aki megszerzi az általa elrejtett Vágykövet, az nyeri a kezét és vele a fele… galaxist? A versenyzők pedig azonnal bele is lendülnek.

tfos_04.jpg

Ez azonban csak egy példa, semmi sincs kőbe vésve: a játékunkat áthelyezhetjük egy távoli jövő Mega-Tokiójába vagy akár egy másik világra is, vagy egyszerűen lemodellezhetjük a kedvenc iskolai anime sorozatunkat. Idegen lények helyett ugyanilyen könnyedén hozhatunk fantasy vagy horror lényeket (ezzel máris a Monster High világához értünk).

A Karakteralkotás

Az első lépésben el kell döntenünk, hogy egy embert vagy egy idegent szeretnénk alakítani: ennek egyaránt vannak játéktechnikai és történeti előnyei, hátrányai. Az ember tinédzsernek  ugyan nincsenek szuperképességei, szárnyai vagy technikai kütyüi, viszont az idegenek szemében ő a legmenőbb fickó, hiszen a FÖLDÖN él, és itt minden menő. Idegenként először kicsit finomítanunk kell, vagyis eldönteni, hogy Emberszerű (Near Human), Nem Annyira Emberszerű (Not Very Near Humans) vagy Totál Furcsa (Real Weirdies) karaktert szeretnénk-e hozni. Az első kategóriába azok tartoznak, akik már-már embernek tűnnek, mint Mr. Spock, a másodikba azok, akik ugyan humanoidok, de nagyon erősen eltérnek, mint a Predator vagy E.T., a harmadikba pedig minden más, a hat méteres űrpolipoktól Godzilláig. A könyvben kapunk mindegyik kategóriához egy kis listát, hogy mi fér bele.

tfos_05.jpg

A következő lépést a főjellemzők jelentik, amiből nyolcat kapunk (illetve mellé egyből egy konverziós segítséget is a Fuzion rendszerhez, ha mondjuk a Bubblegum Crisisból vagy más, hasonló alapú játékból akarunk karaktert áthozni): ezek az Ész (Smarts), a Test (Bod), a Szüleinkhez Fűződő Viszony/SzFV (Relationship With Parents/RWP), a Szerencse (Luck), Vezetés (Driving), Kinézet (Looks), a Menőség (Cool) és a Strapabírás (Bonk). Ezek mindegyikére külön-külön dobnunk kell D6-tal, de az értékek szabadon átpakolhatók, amíg egyik se megy 6 fölé vagy 1 alá.

A tanult jártasságokat a Trükkök (Knacks) jelentik: ezekből viszont nincs egy határozott és fix lista, hanem csak példákat kapunk. Vannak hétköznapiak is, mint a Lopakodás és a Tánc, de a többsége eléggé szokatlan, mint a Tökéletes Smink, Menőn Nézel Ki Napszemüvegben vagy a Léggitározás. Ezek mindegyike valamelyik Főjellemzőhöz kötődik, és elvileg akármennyi lehet belőlük, legalábbis egy idő után. A játék elején viszont csak D6 pontot oszthatunk szét Trükkökre, és egyikre sem tehetünk többet +3 pontnál.

tfos_06.jpg

A következő lépést a Különleges Képességek jelentik: ezekből mást és mást választhatnak az idegenek és az emberek. Egy földönkívüli három képességgel indul, melyeket mind dobással határozhat meg (azt ő döntheti el, melyik táblázaton dob). A képességek elég erősek, mint az Időblokk (egy mérföldön belül egy percre megállítod az időt mindenki más számára), a Három Már Tömeg (készítesz magadról két, teljesen funkcionális másolatot) a Teleportálás (saját magad és maximum négy másik főt, akárhová, ahol már jártál) vagy a Gondolatolvasás (még ha legtöbbször valami unalmast is tudunk meg). Az embereknek egy Különleges Képessége van alapesetben, a Hülyítés, amivel bármit be tud adni az idegeneknek, mint "tipikus földi szokást/dolgot", és ezen felül még dobhat egyet az emberek táblázatán: itt valamivel földhözragadtabb bonuszok vannak, mint a Nagyon Cuki, a Piszok Gazdag vagy a Szívós. A kivételt talán az Eldobja az Agyát jelenti, ahol ha a Strapabírás 1-re csökken, egy körre Szuper Erőt, Gyorsaságot és Szívósságot kap.

A záró lépéseket a Jellemvonások és a Zsebpénz jelentik. Az előbbi lényegében a jellemet és a viselkedési mintákat takarja, amikhez tartanunk kell magunkat: mindenkinek hármat kell választania, akár a megadott listáról, akár a saját ötletei közül. Az utóbbi pedig 2D6*5 dollárt/yent/galaktikus kreditet jelent, amennyit hetente hozzád vág a család, hogy ebből fizesd ki a lakbért, kaját, bulikat stb. Az induló pénzt ezt még megszorozhatod egy további D6 eredményével. Sokra nem lesz elég, az tuti.

A Rendszer

A játék alapvető rendszere elég minimalista: az összes próba D6+Főjellemző+Trükk kóddal működik, és vagy ellenpróba, vagy pedig egy 1-10 közötti Célszám ellen megy. Ellenpróbánál döntetlen esetén mindig a Mesélő nyer.

A harcban is nagyon egyszerűek a szabályok, a kör hossza például pont annyi, ameddig mindenki cselekszik, a kezdeményezés pedig az, amit a mesélő Megszab (pl. óramutató járása szerint, vagy mindenki dob D6-al). Minden fegyver valamennyi Ütést sebez, ami direktben az Ütésállásból vonódik le, és ha ez 0-ra csökken, akkor a karakter egy körig elkábul, átértékeli az életét, majd az érték visszaáll a maximumra. Ha negatívba ment, akkor annyival több körig tart a Kiütve állapot, amennyivel nulla alá került a karakter.

tfos_07.jpg

Ha már földönkívüliekről szól a játék, nem maradhatnak ki az űrhajók és különleges kütyük sem. A rendszer egyiket sem veszi véresen komolyan, a járműveknél meg is jegyzi, hogy ha komolyabb statokat akarunk, játszunk inkább Mekton Z-t. A fegyvereknél is inkább a hatás leírásán van a hangsúly, mintegy mellékesen megjegyezve, hány Ütést (Bonk) sebeznek, vagy mi a különlegességük, mint a Ragacságyúnál, hogy hány körig tart kivakarni magunkat a rágógumiszerű ragacsból. Új kütyöket és különleges anyagokat is tervezhetünk magunknak, ennek egy külön rövidke fejezetet szentel a könyv.

A Kalandok

A TFOS történetek a humorra építenek és ehhez próbál is segítséget, útmutatót adni a könyv. Szerintük a minél nagyobb beleéléssel és heves gesztikulálással előadott jelenetek, az őrült tempó, a máshonnan vett poénok gátlástalan felhasználása, a visszatérő viccek és a hülyeség bátor bevállalása jelenti a kellően humoros játék alapjait. Igazából a 80-as és 90-es évek vígjátékait tekinti a kiindulópontnak, valahol Chevy Chase, Billy Crystal vagy Steve Martin színvonalán, mielőtt még az altesti humor kezdett volna dominálni.

tfos_08.jpg

A humort itt "építőkockákba" sűríti a könyv, úgynevezett Panelekbe, vagyis Visszatérő Viccekbe: ezekből kell összeállítani az egyes kalandokat. Alapszabály, hogy ugyanazt a Panelt nem szabad kétszer ellőni, mert másodjára már nagyon unalmas lenne (van, ami elsőre is). A Paneleket kategóriára szedi, mint Iskolai (Irány az Igazgatóhoz; A helyettes Igazgató; A Tanári Kar; Az Idegenellenőrzési Hivatal Emberei stb) és Iskolán Kívüli Móka (Pasizás/Csajozás; Az Iskolabusz; A Családi Űrhajó Kulcsai; Őrült Szülők; A Pláza stb). Harmadik kategóriaként megkapjuk a Csak Videókazettán témákat, amelyek a tisztán anime stílusú dolgokat jelentik, a Galaktikus Járőrt, a Harcművész-őrületet, a Mágikus Lányt, az Idegen Szobatársat és társaikat.

tfos_09.jpg

A könyv elején kapunk egy egyszemélyes, "lapozgatós" jellegű minikalandot (Here we are at Pismo Beach, with all the clams that we can eat): ez elég jellemző a korszak szerepjátékaira, több könyvben is találkozhattunk ilyennel, mint például a Men in Black vagy a DC Heroes RPG-ben. Ezen felül kapunk egy komplett kalandot, a Vágyak Kövét (The Luststone), ami lényegében a nyitó képregény játék-változata és folytatása, az ott felbukkanó NJK-kal, mint Grunt Karma hercegnő. Mindezeken felül még kapunk egy 20 részes "sorozatot" is: ez lényegében 20 darab kalandötlet, egy anime rajzfilmsorozat mintájára felépítve.

tfos_10.jpg

A saját világunk felépítésénél igyekszik kisegíteni a játékosokat a könyv, párhuzamba állítva az amerikai középiskolákat egy "átlagos" japán iskolával, fogalmak és szerepek szerint. Közel sem tökéletes, de a célnak kétség kívül megfelel.

Vélemény

A TFOS nekem elsőre a "mi a fene ez?" típusú játék volt, viszont ha az ember ráveszi magát, hogy átnézze, akkor igazából semmivel sem rosszabb, mint a Toon, a Paranoia vagy a Tales from the Floating Vagabond humorjátékok. Stílusában talál ez utóbbihoz áll legközelebb, de az anime őrülete miatt azért markánsan el is tér tőle. A humora helyenként nagyon régimódi, bár ahogy belenéztem a tinédzser lányom által kedvelt anime sorozatokba, nem a helyzet változott, inkább én öregedtem ki ebből a stílusból. Gyanítom, hogy neki és a kortársainak sokkal érdekesebb és viccesebb, mint nekem felnőtt fejjel, úgyhogy Feltétlen Kipróbálom majd rajta valamikor.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorpg.blog.hu/api/trackback/id/tr1717931273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thészeusz 2022.09.22. 09:04:00

Höhö, ez egész jópofának hangzik...

Barnabas Birkas 2022.09.22. 09:15:18

@Thészeusz: Ha az ember ad neki egy esélyt, akkor kifejezetten mókás. Mondtam a lányomnak, hogy valamikor majd kipróbáljuk, ő teljesen belelelkesedett. :D
Az RWP azokra az esetekre kell, ha akarsz valamit a szüleidtől (a kocsikulcsot, házibulit, egy új bármit). A Luck itt is egy különleges stat, az a szerepe, hogy ha már minden mást kipróbáltál (vagy valami nagyon félresikerült), akkor dobhatsz egy Luck próbát (Luck + D6) a mesélő által megszabott CSz ellen (1-10 között), és ha sikeres, akkor valamilyen módon szerencséd van.
A rendszer nem Fuzion, csak "Fuzion compatible", ahogy a hátlapon szerepel. Az egyik sidebarban van egy nagyon minimális konverziós táblázat, hogy melyik TFOS stat melyik Fuzion statnak felel meg. Igazából csak arra szolgál, hogy ha egy már futó Fuzion sztoriból akarsz behozni karaktert, akkor az hogyan teheted meg.

Thészeusz 2022.09.22. 09:36:37

@Barnabas Birkas: Akkor az RWP olyan, mint Cyberpunkban a karrierek különleges képessége, csak itt minden karakternek a "kamasz" a hivatása, ezért egyszerűen bekerült a tulajdonságok közé? Ötletes

Barnabas Birkas 2022.09.22. 11:05:56

@Thészeusz: Lényegében igen. :)

Ehhez kapcsolódóan: az Interface magazin II/1 számában szereplő Status/Attitude Role annyira megtetszett, hogy lehet, hogy a most is futó CP2020 partiba is behozzuk (amikor kedden emlegettem, senki se kapott tőle hidegrázást).
azavuemberei.blogspot.com/2022/09/cyberpunk-2020-punkmagazin-haladoknak_19.html

Thészeusz 2022.09.22. 23:08:44

Megkerestem a szóban forgó cikket, tényleg ügyes ötlet, változatosabbá válnak a karakterek és elenyésző a bonyolódás.

Barnabas Birkas 2022.09.23. 10:56:01

@Thészeusz: Annak idején egy C.Swat kalandhoz már vettem át dolgokat az Interface-ből, de el is felejtettem, mennyi jó cucc volt még benne. :)
süti beállítások módosítása