Retro Rpg

Miért játszunk kamaszkorunk szerepjátékaival?

2021. március 23. 08:43 - Retro Rpg

 

eltar_tornya.jpg

Sziasztok,

A címben feltett kérdésre fogunk válaszokat keresni blogunk az első pár posztunkban. A következő témákat fogjuk körüljárni 6 lépésben:

1. 80-90 éves, a stílusok sokszínűsége.

Tapasztalataink szerint a korszakban lényegesen jobban kiszélesedett a szerepjátékok által megcélzott területek száma. A korábbi évekhez képest mindenképp. Ennek a témának szenteljük az első cikket.

2. Földrajzi és kulturális diverzitás, európai és ázsiai játékok.

Akkoriban már nem csak az USA-ban szerepjátékoztak, terjedt a hobbi világszerte. Kicsit kitekintünk a világ többi részén is népszerű játékokra is a második részben.

3. A TSR alkonya: az AD&D bukása.

A harmadik részben mi történt a TSR bukása és a Wizards felemelkedése körül.

4. Az asztali szerepjáték és konkurenciái a 90-es években.

Ebben a részben megvizsgáljuk, hogy viszonyult az asztali szerepjáték a kapcsolódó hobbikhoz (PBM, kártyajátékok, RPG videójátékok, stb.)

5. A rendszerek fejlődése és változása.

Itt egy olyan nézőpontból vizsgáljuk a kort, hogy változtak a rendszerek és milyen fontosabb elemek jelentek meg? Főleg olyanokra gondoltunk, amik azóta is alapvetések.

6. A játékstílus változása, a dungeon crawl (ideiglenes) visszaszorulása.

Utolsó részben kicsit rávilágítunk a főbb különbségekre a korábbi és későbbi játékokhoz képest elsősorban a labirintusorientált játékokra fókuszálunk az összehasonlításnál és bemutatjuk, hogy mivel töltöttük az időt a grind helyett.

A cikksorozat nem vállalja, hogy 100%-ban lefedi a felvetett témákat, viszont szívesen várunk hozzászólásokat, kiegészítéseket, építő jellegű kritikát.

Reméljük, hogy érdekesnek fogjátok tartani a cikkeket.

 

Üdv,

Retro Rpg Blog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorpg.blog.hu/api/trackback/id/tr6916474578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása