Retro Rpg

Retro Kincsek 1. - Bunnies & Burrows

2021. március 24. 15:34 - Barnabas Birkas

Nyuszik és Üregek, avagy ha a Watership Down nem tekert volna meg eléggé...

Rövid előszó:

A "Retro Kincsek" sorozat célja a régi, szokatlan, néha kicsit mókás szerepjátékok bemutatása. A legtöbbjük olyan, amit hazánkban csak kevesen ismernek, vagy pedig régebben ismertek voltak, de mostanra már kikoptak a köztudatból. A részei eredetileg a Facebook-on, a Magyar Retró RPG Csoportban jelentek meg, de mindig is úgy éreztem, hogy egyfelől rájuk férne egy kis felújítás, másfelől pedig egy blog oldalain talán nem vesznek el annyira. Úgyhogy ez most egy "reboot", de más főszereplők helyett csak kicsit feljavítva, kiegészítve.

 

b_b_1.jpg

 

Első Kiadás: 1976 (a poszt az 1982-es kiadás alapján készült)

 

Ha láttad a Watership Down (magyarul "Gesztenye, a honalapító") című rajzfilmet, netán olvastad az alapjául szolgáló regényt, és szeretted, akkor ez a játék (bevallottan) neked készült.

b_b_2.jpg

 

Itt ugyanis a főszereplők... Nyulak. Nem antropomorf állatok, akik félig emberek, félig nyulak - itt ttöbbé-kevésbé normális tapsifülesekkel kell játszani. Igaz, a játék többi élőlényéhez hasonlóan ezek is saját kultúrával és nyelvvel bíró állatok, mint nagyjából a gyerekadókon sugárzott rajzfilmek tucatjaiban. Persze azokban általában nincsen táblázat a sikeres szaporodásra.

 

A rendszer alapvetően elég egyszerű, a karakterlap is csupán fél oldalas, minimalista.

b_b_3.jpg

 

Van 8 alap tulajdonság (Erő, Sebesség, Szaglás, Intelligencia, Bölcsesség, Ügyesség, Állóképesség, Karizma). Az alap tulajdonságokat a klasszikus 3d6 módszerrel kell megállapítani, 3-18 közötti értékük később már nem fog fejlődni. Van pár belőlük levezetett érték, mint például az Életerő pontok, a Sokk Esélye,  Védelmi Osztály stb.

Az érték mellett ugyan ezeknek a tulajdonságoknak van egy szintje is, ami 0-ról indul, de a játék során ez fejlődik a tapasztalattal. Mindegyikhez tartozik egy "nyúl hivatás", amiből a játék elején választani kell egyet, és ez utána a karakter kasztjaként fix marad. Például Erő: Harcos, Sebesség: Futó, Szaglás: Herbalista. Ezekhez tartoznak szakértelmek is, amik azt mutatják, hogy az adott hivatásba tartozó nyulak miben jobbak a társaiknál.

Bár mint azt már mondtuk, a szereplők nem teljesen antropomorfok, nagyjából egy rajzfilmhez hasonló mértékben képesek fogni, tárgyakat használni, ruhadarabokat hordani, fegyvereket fogni. Ilyen szempontból erősen Nyúl Péterre hajaznak. Sőt, két hivatás tagjai (a Bölcsesség alapú Látó és az Állóképesség alapú Empata) még "varázsolni" is tudnak, ha úgy vesszük.

b_b_4.jpg

 

A játék során a próbák százalékos tesztekkel történnek, ahol vagy a konkrét tudásuk szab meg egy esélyt, vagy a feladatattól függ. A harc során egy táblázat alapján derül ki a találat esélye: az egyik oldalon a saját érték, a másikon a nehézség/ellenfél, és a metszéspontban a százalékos esély.

 

b_b_6.jpg

 

A 36 oldalas alapkönyv nagy részét a különféle tulajdonságok és a belőlük levezetett jártasságok leírásai teszik ki, jó részt táblázatok formájában. 

b_b_7.jpg

 

A rendszer emellett a sérülésekhez (és egyes táblázatokhoz) még igényli az 1D6, 1D10, 2D6, kombókat is, de alapvetően a MAGUS kezdő kockaszett elég lenne ehhez is.

 

Milyen sztorikat lehet játszani a B&B-vel? Hát, bármit, amit el tudunk képzelni nyúl hőseinknek. Az biztos, hogy ők nem fognak elmenni egy sárkánnyal megküzdeni, de például egy régi üreg vagy barlang felfedezése, a benne alvó medve elkerülése, a falkára leső róka kijátszása, vagy úgy általában bármilyen, a nyulakra veszélyt jelentő ragadozó megtréfálása belefér. A vadonbéli vándorlás, a ragadozókkal való küzdelem vagy a rejtvények megoldása mind klasszikus RPG elem, csak itt most szó szerint alulnézetből látjuk a világot.

 

b_b_5.jpg

 

A játékot lehet játszani véresen komolyan, de akár könnyeden, gyerekmese stílusban is, így akár Nyúl Péter vonalon mozogva arra is teljesen alkalmas lenne, hogy fiatalokat bevezessünk a szerepjáték világába. Itt a legfőbb buktató a rendszer lehet, de a táblázatok ellenére ez sem túl bonyolult, és matematikai fejlesztő-gyakorlatnak is jó lehet. Mindenesetre Egyszer Kipróbálnám.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorpg.blog.hu/api/trackback/id/tr4416476200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása