Retro Rpg

Retro Kincsek 2. - Macho Women With Guns

2021. március 28. 18:41 - Barnabas Birkas

És most, valami más!

mwwg1.png

Első Kiadás: 1988

Az MWWG egy paródia-szerepjáték, ha ez nem lenne egyértelmű a névből és a borítóból: egy olyan játék, ahol minden egyes játékos karakter csak és kizárólag nagy mellű, gyönyörű nő lehet. Férfi játékos karakter kizárt.

 

Az első kiadás egy mindössze 12 oldalas füzetecske, ami annak idején két hét alatt készült el, vagyis nem mondhatjuk, hogy hosszú hónapok tesztelésének eredménye lenne. Ennek ellenére rendszerként nem rossz. Ez az alapkönyv még nem tartalmaz különösebb hátteret, egyszerűen csak arról szólt, hogy legyen egy játék, amiben nem "férfi az összes hős, és a képeken nem csupa izomagy szerepel, kardokkal és szablyákkal, RPG-7-esekkel meg Minuteman rakétákkal a hátukon."

 

Hát, ez sikerült.

mwwg2.png

 

A rendszer

Kimondottan pofonegyszerű, 5 tulajdonsággal: Erő, Ügyesség, Macho, Kinézet és Egészség (az Intelligencia nem szükséges). Ehhez adódnak hozzá a szakértelmek +1 - +5 bonuszként (bár mehet feljebb is, a +5 már Fantasztikus szintet jelent).

A próbák során a karakter 3d6 kockával dob a megfelelő Tulajdonság + Szakértelem alá (helyzeti módosítókat figyelembe véve). Vagyis ez a "dobj kicsit" rendszerek csoportjába tartozik.

 

A karakteralkotás egyszerű, 75 pontból kell megvenni a tulajdonságokat és szakértelmeket (nem 1:1 az átváltás, minél magasabb, annál drágább), az előnyöket. Ezek között olyanok vannak, mint a Plastic Surgeon on Retainer, Topheavy, Scriptwriter. 

 

Az alapkönyv elég szép számmal hoz ellenfeleket, akik javarészt férfiak vagy szörnyek:

Gyilkos Nyulak

mwwg3.png

Tindalos Kiskutyái

mwwg4.png

Részeg Diákszövetségi Fiúk

mwwg5.png

Tévés Hittérítők

mwwg6.png

 

A játékhoz hamarosan megjelent két kiegészítő: ezek közül az első a Renegade Nuns on Wheels (Kerekeken Guruló Renegát Apácák).

mwwg7.png

 

Ez a kiegészítő szabályokon kívül már adott világot is a játéknak, olyat, amilyet: a világ a Reagen-rendszer hibái miatt összeomlott vagy nem, ezt nehéz eldönteni. Az biztos, hogy Reagen már nem elnök, de lett helyette Bush, és ez sem lett jobb. A Vatikán hadat üzent az Egyesült Államoknak, az országban a FROG (Friends of Reagen Our God) bandák kóborolnak, akik kegyelmet kapott állami tisztségviselőkből állnak, az utakon pedig a Harley-Davidson Úrnő Rendjének apácái harcolnak ellenük. Ja, és Nancy Reagen elolvadt egy pénzgyűjtő eseményen, így derült ki, hogy viaszbáb volt.

Kapunk még egy sor újabb monsztert, például a Kommunistákat a Marsról:

mwwg8.png

 

A második kiegészítő a Batwinged Bimbos from Hell (Denevérszárnyas Lotyók a Pokolból), ahol immár a Pokol kiválasztott ügynökeivel is lehet játszani.

mwwg9.png

 

A kötet tartalmazza az összes ehhez szükséges plusz szabályt, és újabb monsztereket, mint például Bambo.

mwwg10.png

 

A játék 1989-ben kapott egy második kiadást, de ez igazából inkább csak egy újra-nyomás volt, hozzáadott információk nélkül.

 

1990-ben megjelent a The Final Chapter (Part One) kiegészítő, pár kalandötlettel és javított szabályokkal.

mwwg11.png

 

Az 1994-es MWWG, 2nd Edition már egy valódi második kiadás volt, ami mind a négy korábbi kiadvány anyagát tartalmazta, egybegyúrva, kicsit feljavítva.

mwwg12.png

 

A grafikai minőség sokat javult, például Bambo is sokkal szebb lett:

mwwg13.png

A könyv végén három karakterlap is megtalálható, ami igazából mind ugyanazt tudja, de más-más szerepjátékok stílusát koppintva:

mwwg14.png

 

mwwg15.png

 

mwwg16.png

 

Ez a második kiadás azután kapott egy rendes, igazi kalandgyűjteményt is 1995-ben, More Excuses to Kill Things címen. Grafikailag illeszkedett az alapkönyvhöz, igazából teljesen korrekt kis borzadály lett.

 

She-Man, a "Barbarians are a Drag" főgonosza

mwwg17.png

 

T-1069-A, az "Indeterminator" kalandmodul egyik ellenfele

mwwg18.png

 

Igen, mindegyik variáns úgy néz ki, mint Indiana Jones.

 

Az MWWG utóélete

A játékhoz a 90-es évek végén megjelent egy kártyajáték, a Fun Guys from Yuggoth: The Macho Woman Card Game és ennek kiegészítője, A Fistful of Cardboard: Fun Guys from Yuggoth Expansion címmel. Később volt még asztali figurás játék is belőle, MWWG címmel, megjelent olasz és francia nyelven (előbbi még 1992-ben, innen került be kaland a More Excuses könyvbe).

Végül 2003-ban az MWWG-t is elérte a végzete: a Mongoose Press kiadta D20 rendszerrel...

Összességében az Érdekes Ötlet kategória.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorpg.blog.hu/api/trackback/id/tr416483082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása