Retro Rpg

Miért játszunk? - 2.3 rész - Történelmi kitekintés

2021. június 03. 11:39 - Retro Rpg

Kelet, Dél-Európa

Sziasztok,

Sorozatunk alsorozatának utolsó darabja következik. USA és Európán kívül rpg történelmet azt majd külön tárgyaljuk, mert nem gyűlt hozzá elég darab.

Lengyelország

Ahogy Magyarországon, itt is a szocializmus évei alatt csak elvétve volt szerepjátékos élet és az is fénymásolt Ad&d példányok terjedési sebességével hódított. Vagyis csak kevesen élvezhették eme nagyszerű hobbi áldásait. Volt néhány rpg szerű játék és lapozgatós könyvek (Mint a Dreszcz, azaz Rettegés) is beszivárogtak a piacra. Egy ENCORE nevű cég adta ki ezeket egy Jan Adamski nevű úriember vezetésével, ahogy nálunk ott sem ügyeltek szigorúan a szerzői jogok betartására.

A lengyel szerepjátékos dömping a Talisman helyi kiadásával kezdődött, aztán ebből szinte egyenes út vezetett a Warhammer Fantasy-hez. Voltak újságok is, a zászlóshajó a Magia i Miecz, azaz Kard és Boszorkányság. Érdekesség, hogy ugyanezen az alcímen jött ki a Talisman is korábban.  Szerepjátékok terén a Warhammer volt a nyerő, de GURPS, Traveller, Star Wars és jópár játék népszerű volt, hasonlóan, ahogy itthon. Érdekes Dnd-t nem láttam a felsorolásokban, biztos jelen volt, de ezek szerint nem annyira, mint nálunk.

Viszonylag későn indult be a saját rpg fejlesztés, így 90-es évek második felétől tudunk komolyabb játékokat említeni. Az egyik jelentős saját szerepjátékuk a Kryształy Czasu (Időkristályok) volt, ami egy Orchia nevű világon játszódik és a leírás szerint komplex rendszerrel rendelkezik, főleg a karakteralkotás terén. Eredetileg a fent említett Magia i Miecz újságban közölték folytatásokban. Sőt házi terjesztésben már a 80-as évek végétől közkézen volt. Egyes vélemények szerint Ad&d klón. Valamikor 97-99 környékén jött ki.

Ott van még kedves ismerősünk Sapkowski által írt Oko Yrrhedesa (Yrrhedes szeme) 95-ös keltezésű, amit korábban sikerült beszereznem és belenézni. Sajnos a nyelvi korlátok miatt csak a hangulatot tudtam belőle átvenni, ami ilyen klasszik retro. Egyébként ez is egy normál regény formátumú kiadvány, tehát nem egy nagy szabálynehéz rendszer, ugyanis egy olyan nem férne el ekkora terjedelmen. Ami még feltűnt, mint érdekesség, hogy az egyik kaland utazós volt és a teljes út térképét megadták szépen bekeretezve és számozva az egyes szakaszokat. Kicsit lapozgatós könyv jelleget adva ezzel, mert minden szekció kapott részletes leírást.

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze: (Aphalon a holdpenge): Általános fantasy rpg 95-ből, némileg bonyolult rendszerrel rendelkezik és olvastam róla olyan véleményt, ami szerint mintha egy 8 éves újramesélné Forgotten Realms-et.

Zły Cien: Kruki Urojenia: (A gonosz Árnyék: A csalódás hollói) Lengyel és szláv mitológiára épülő rpg összetett rendszerrel, elvileg ez volt az első hivatalos lengyel rpg. (1995)

Dzikie Pola: (Vad mezők) Történelmi szerepjáték a 17. századi Lengyelországban. Két settingje volt, a Széles Pusztán és a Tűzzel és vassal. A játékos karakterek lengyel és külföldi nemeseket személyesítenek meg és harcolnak mindenféle külső és belső ellenséggel. A játék jellemzője, hogy komoly mechanikák vannak benne a szablyával és rapírral vívott küzdelmekhez. (1995)

 Csehország

Csehország rpg piacán egyeduralkodó a  Dračí doupě (Dragon's lair) rpg, ez 90-ben jelent meg és mai napig népszerű, több kiadást is megért. Kicsit hasonló, mint nálunk a MAGUS, ez is dnd hearthbreaker. A népeszerű rpg kiadások így alakultak a cseh piacon:

1990 - Dračí doupě (Dragon's lair)
1996 - Stín meče (Shadow of the sword) (Ez is egy fantasy hack n' slash, némileg magasabb felbontású rendszerrel.)
2004 - Dračí doupě plus ((Dragon's lair plus)
2004 - Hrdinové fantasy (Heroes of Fantasy) (D6 kockát használó általános fantasy)

Dél-Európa

Spanyolország

Ebben az országban egészen korán kezdődtek a dolgok, már a 60-as években elterjedt a wargaming és a 70-es évek végén megjelent a szerepjáték, első körben a Traveller képében egyenesen a USA-ból. 79-től már boltban is árulták, bár várni kellett, hogy a népszerűsége növekedjen.

A szerepjáték terjedt itt is, a DnD angol és francia kiadása is népszerű volt ebben a közösségben, de más szerepjátékokat is felfedeztek az amerikai piacról. 1985-ben jött ki az első spanyol nyelvű dnd fordítás. Innentől hódított a dnd a piacon.

Közben klubbok, fanzinok alakultak és terjesztették a hobbit. (Az egyiket Troll-nak hívták, mint a nálunk is ismert fanzin/magazin/mellékletet)

A másodiknak kiadott szerepjáték a Call of Cthulhu volt 1988-ban. ezt követte a Runequest 3rd. Amit számos más szerepjáték követett.

Találkozók, nagyszabású konventek jellemezték ezt az időszakot és ez hozzájárult a fejlődéshez jelentősen.

1989-ben jelent meg az első spanyol fejlesztésű rpg: Heoric Age. Ez még félig házibarkács volt, de aztán ott volt az Aquelarre, ami már ISBN-el rendelkezett. Ez egy histórizáló rpg volt valamikor a 13-14 sz. környékén.

91-ben követte ezeket a Mutantes en la sombra, ami egy posztapo, posztnukleáris sci-fi disztópia. Még ebben az évben kijött a Force Delta, egy szintén sci-fi játék, ami egy űrutazó népek közötti törékeny szövetség intrikáira helyezi a hangsúlyt a 22. században.

1992-ben kiadták a Ragnarok rpg-t, ami viszont egy horror nyomozós termék volt. 93 termése volt a Far West, egy újabb western. 1994-ben pedig a Pirates! képében megjelent a kalózos téma a spanyol piacon, ami valljuk be igen fontos motívum ebben a kultúrkörben.

Ezek voltak a komolyabb játékosok, volt még pár kisebb cég pár termékkel. Pl. a Fanhunter, ami egy paródia volt és kis példányszámban ment el. Ezen kívül fordítások és második kiadások uralták a piacot abban az időben. A nagy és ismert játékokat mind kiadták a WOD-tól az Ars Magica-ig.

Olaszország 

Az RPG a nyolcvanas évek közepén kezdődött Olaszországban. 1985-ben a Dungeon & Dragons volt az első nagy kiadó által lefordított és forgalmazott szerepjáték, bár néhány félprofi termék is elérhető volt, amelyeket olasz szerzők adtak ki, és eredeti szabályokon és settingeken alapultak. A legsikeresebb a Katakumbas volt, egy olasz középkori történelmen és hagyományokon alapuló RPG. A D&D-vel azonban az egész országban elterjedtek a szerepjátékok.  A D&D sikere után más RPG-ket is lefordítottak: a legfontosabbak a német Das Schwarze Auge (1986), a Call of Cthulhu (1990), a Középfölde RPG (1990), a Cyberpunk 2020 (1990, az első sikeres sci-fi RPG Olaszországban).
A kilencvenes évek első fele volt az RPG "aranykora" Olaszországban. Más nemzetközi termékek (pl. Stormbringer, Star Wars, Kult, GURPS) fordításai mellett új hazai termékek jelentek meg, összességében jó eredményekkel, még ha nem is hasonlíthatóak össze olyan mainstream sikerekkel, mint az AD&D, amely felváltotta a D&D-t, mint az országban legtöbbet játszott rendszer, és a feltörekvő Vampire the masquerade, amely más World of Darkness termékekkel együtt majdnem olyan népszerű lett, mint maga az AD&D.


Az év (1993) olasz produkciói közé sorolhatjuk a Lex Arcana, egy római birodalomra épülő RPG-t és a Druid, egy fiktív kelta világra épülő RPG-t.
A kilencvenes évek második felében az olasz RPG-piac lassú hanyatlásnak indult. Az új potenciális játékosokat először a gyűjtögetős kártyajátékok (Magic the gathering a többek között), a növekvő videojáték-piac vonzotta, majd elterelte a figyelmüket. Konkrét lehetőség, hogy az úgynevezett "manga invázió" is szerepet játszott a hanyatlási folyamatban. A kiadók új játékokat adtak ki, mint például az Ars Magica, Mutant Chronicles, de a játékosok száma nem nőtt, és sok kis kiadó kénytelen volt bezárni. Miközben az eredeti, úttörő játékosok egyre idősebbek lettek, nem jött fel a fiatalabb játékosok új generációja, így a csoportok elkezdtek feloszlani vagy elzárkózni a színtérről.
Az új évszázad a piac enyhe fellendülésével kezdődött a D&D harmadik kiadásának köszönhetően, amely képes volt ésszerű számú új játékost vonzani. A siker a 3.5-ös kiadással folytatódott, amely a mai napig a legsikeresebb kiadásként határozható meg Olaszországban.

Ezzel befejeztük az önkényes kitekintő sorozatunkat. Legközelebb a korszak végét lezáró TSR csőd és Wizards felemelkedés lesz a téma.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorpg.blog.hu/api/trackback/id/tr5516517294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcus6 2021.11.02. 21:57:05

2016 környékén volt egy kis fellángolás spanyol RPG-k környékén.
Az Aquelarre ki is jött angolul, nagyon szépnek tűnik a belseje. Megjelent még hozzá egy rövidített változat (játékosokra fókuszálva), egy világleírás és egy kalandmodul: www.drivethrurpg.com/browse/pub/3020/Nocturnal-Media/subcategory/24247/Aquelarre
Tervezték - sikeres Kickstarter is volt belőle, de az a kiadó, majd az azt átvevő is eltűnt a süllyesztőben -, de nem máig sem jelent meg az Aventuras en la Marca del Este (kb. Kalandok a Keleti Grófságban) című játék. Ez egy hagyományos fantasy, elég nagy közösséggel: lamarcadeleste.com/aventuras-en-la-marca-del-este
Ugyanettől a kiadótól jött volna még a Walküre, ez egy elborultabb alternatív történelmes RPG, ahol a második világháború hidegháborúként konzerválódott, a nagyhatalmak folyamatos versengésével. A háborútól indulva egészen a 21. század végéig, már sci-fi, űrgyarmatos környezetben lehet vele játszani, sokféle stílusban (harcos-kalandos, kémkedős, politikai kavirnyálós, űrtelepes). Az alapkönyv és kiegészítői - masszív darabok - mind letölthetőek ingyenesen és legálisan a kiadó oldaláról, persze spanyolul: lamarcadeleste.com/walkure
(A Walküre-be nyelvtudás nélkül is érdemes belenézni, szerintem nagyon jól néz ki.)
süti beállítások módosítása