Retro Rpg

Retro Kincsek 24. - Cyberpunk - When Gravity Fails

2021. június 15. 09:04 - Barnabas Birkas

A Cyberpunk második alternatív világa, George Alec Effinger "When Gravity Fails" regénye alapján

wgf_01.jpg

Első Megjelenés: 1992 

 

A When Gravity Fails (WGF) kiegészítő az R.Talsorian második "világkönyve" volt a Cyberpunk Mesterei sorozatban, ahol híres írók regényei alapján dolgozták ki a környezetet. A WGF George Alec Effinger Budayeen-sorozata alapján készült, az első kötet címét viselve. A világa a CP2020-hoz és a Hardwired kiegészítőhöz hasonlóan egy disztópia, egy olyan jövő, ahol az emberek magasra törtek, és még a szokottnál is csúfosabb kudarcot vallottak. Ahogy Mike Pondsmith írja az előszóban: "Képzeljük el, hogy a Casablanca találkozik a Szárnyas fejvadásszal".

 

A Világ

A WGF 2202-ben játszódik, egy nagyon megváltozott világban: miközben a Hoshi Shinju amerikai-japán kolonizálóhajó csaknem ezer telepessel a fedélzetén fény alatti sebességgel már 2089 óta úton van az Epsilon Eridani csillagrendszer felé, hogy az emberiség nevében birtokba vegye azt, a Föld egy tönkretett roncs. A régi szuperhatalmak már összeomlottak, előbb a Japán által gyakorlatilag felvásárolt Egyesült Államok bomlott fel egy rövid második polgárháború után 2134-ben, előbb hét, majd egy évtizeddel később nagyjából 20 kisebb-nagyobb monarchiára és rendőrállamra esve szét, majd egy évvel később az addigra már számos szakadár államot elvesztő, 2131-ben a szakadár Ukrajnát vegyi fegyverekkel szinte kiirtó Szovjetunió is végleg megszűnt. Kína sokáig a legstabilabb hatalomnak tűnt, ám 2155-ben gyakorlatilag az addigra elért magas életszínvonal egyik napról a másikra összedőlt a túlnépesedés, éhínség és társadalmi feszültségek következtében.

wgf_02.jpg

Az Európai Unió is sokáig próbálta tartani magát, sőt, ők is elindították saját kolonizáló hajójukat, ám a Stern Leben alig hat évnyi utazás után a Szaturnusz pályáját elérve megsemmisült, mint kiderült, francia terroristák merényletének köszönhetően. A szövetség szétesése után az államok határai nagyon képlékenyek lettek, Új-Németország 2148-ban lerohanta Lengyelországot, kirobbantva ezzel egy sor háborút, amik végül 2154-ben az erőforrások elfogyta miatt zárultak csak le.

Dél-Amerikában a gazdasági összeomlás és a hitelek bedőlése az USA katonai inváziójához vezetett, majd ennek összeomlása után a helyi hadurak és megmaradt hatalmak egymást ölték a maradék nyersanyagokért. Most ugyan közel száz év után béke van, de senki se tudja, meddig.

Japán a világ egyik utolsó megmaradt hatalma, a kora 2000es évektől kezdve építgetve a Délkelet-Ázsiai Koalíciót. Miután 2080-ban elengedte az USA államadósságának nagy részét, rengeteg kereskedelmi és gazdasági koncessziót szerzett, a szétesés előtt megszerezve az amerikai gazdasági kapacitás 88%-át. A későbbi összeomlás egyik oka pont az volt, hogy megpróbálták megváltoztatni az amerikaiak gondolkodásmódját, hogy engedelmesebb dolgozók legyenek, és sok szakadár erő ezt az ellenérzést lovagolta meg.

Az új világ legerősebb hatalma egy rövid időre az Arab Federáció volt, amit egy karizmatikus hadúr, az Izrael elleni 2122-es háború egyik hőse, Bilal Sharif Allah alapított meg, több évtized alatt egyesítve a Közel-Kelet iszlám államait. Hivatalosan 2159-ben alapította meg hivatalosan az új államot, ám 2175-ben meggyilkolták, és örökségéért harcoló utódok kezében ismét szétforgácsolódott az egység.

Maga a bolygó katasztrofális állapotban van, az egykori dzsungelek eltűntek, a tenger szintje 2 méterrel van magasabban, mint 2000-ben, így a tengerparti városok jó része részlegesen víz alá került, az átlaghőmérséklet pedig szintén 2 fokot nőtt, ami miatt számos vidék kiszáradt (öröm az ürömben, Szibéria immár búzatermő vidék).

wgf_03.jpg

 

Az államok hanyatlásával a megacégek hatalma még nagyobb lett, ebben pont olyan, mint a többi cyberpunk disztópia. Viszont másokkal ellentétben ezek nem "államok az államban", nem biztosítják azt a védőernyőt az alkalmazottaik, "állampolgáraik" számára, mint mondjuk a Cyberpunk 2020 vagy akár a Shadowrun univerzumában. Itt minden és mindenki pótolható, a cégek csak addig tartanak igényt az emberekre, amíg hasznot hoznak, és ha nem, eldobják őket: az ember a legolcsóbb nyersanyag. A legnagyobb játékosok közé tartozik például a számítógépeket fejlesztő Mercotech, a légi- és űrjárműveket építő Eichner-Voss vagy a kibernetikával és orvosi fejlesztésekkel üzletelő Kyoto Cybernetics.

Pénzügyileg a legerősebbek az euro-márka, az arab kiam és a japán jen, általában a nagyjából egyenlő értékű első kettőben adja meg a könyv az árakat (ez nagyjából megegyezik a CP2020 eurodollárával értékében, így az alapkönyvbeli árlista 1:1 arányban használható).

 

A Város

A játék (és a regények) helyszíne a névtelen Város, valahol egy sivatag peremén, a Közel-Keleten, az egykori Arab Federáció határvidékén. Az elhelyezkedése miatt szerencsés helyzetben volt: a Federáció részeként elég fejlett és nagy méretű lett (a lakosság nagyjából 2,5 millió), viszont elég messze volt a központtól, hogy ne tépjék szét az állam szétesésekor. Igazi felhőkarcolók csak a régi céges zónában vannak, a város többi része arabosan inkább kifelé, semmint felfelé építkezik.

wgf_04.jpg

A Város számos részre oszlik, mint a Hamidiyya (a cégek kivonulása előtt a kékgallérosok lakónegyede, most nyomornegyed), a Medinah (az ősi, nagyjából 1000 éves arab városrész), a régi céges negyed (az üresen álló 100+ emeletes felhőkarcolókkal), az Idegen Negyed (ami egykoron a keresztény és zsidó negyed volt), az Új Szórakozónegyed (amit egykor a cégesek építettek a saját nyugati dolgozóiknak) és a birtokok, ahol a város urai laknak. A legfontosabb azonban maga a Budayeen: az a Bűn Negyede, ahol (szinte) minden lehetséges. Fallal körülvett zóna, egyik kapuja a város vallásos részéből nyílik, a másik a temető felől. Ez a regények elsődleges színtere, itt élnek a szereplők - és itt tevékenykednek a játékokok karakterei is. Lényegében egy hatalmas szórakozónegyed, ahol alvilági csoportok, városi politikusok és külső hatalmak játszmái folynak.

wgf_05.jpg

A WGF nagyon nagy mértékben épít az eredeti regényekre, így például minden fontosabb szereplő részletesen ki van dolgozva, hogy a mesélő NJK-ként felhasználhassa őket. Nem csupán az értékeiket, szakértelmeiket és kibervereiket adja meg a könyv, hanem a személyiségeiket és múltjukat is. Így például maga Marid Audran, a magánnyomozó főszereplő is szerepel benne.

wgf_06.jpg

 

Iszlám és Kultúra

A WGF világának középpontjában a Város és a Közel-Kelet áll, így az iszlám vallás és kultúra megkerülhetetlen pont. A könyv igyekszik könnyen emészthető formában összefoglalni mindent, azt feltételezve, hogy a játékosok nem igazán jártasok a témában: kapunk egy rövid vázlatot a történetéről, az alapjairól, a családról és etikettről. Azután szemügyre veszi, hogy viszonyul mindez a 23. század társadalmának és technológiájának változásaihoz, különös tekintettel a nők helyzetére, ami a 20. századihoz képest zavarosabb. Ennek egyik oka a 22. századi fundamentalizmus megerősödése, a másik pedig a világ egyik elég furcsa aspektusa, a nagy számú nemváltó ember, akikkel az arabok maguk sem tudják, hogy mit kezdjenek.

Ebben a fejezetben kapunk egy nem is olyan rövid listát a Városban használatos arab kifejezésekről (köszöntések és szleng), illetve szólásokról, közmondásokról, amik a közel-keleti hangulatot, a világ átadását erősíthetik.

wgf_13.jpg

 

Technológia

Ezen a téren a WGF messze a CP2020 előtt jár: a golyós lőfegyverek kora lejárt, helyette tűvetők, impulzuslézer-pisztolyok és gauss-puskák jelentik az arzenál javát, intelligens rakétákkal és különféle nehéz fegyverekkel kiegészítve. A járművek terén már nagyobb a hasonlóság a CP2020-al, a sima autók és légpárnások mellett az AV-k és a léghajók jelentik a leggyakoribb kategóriát.

wgf_08.jpg

A kibernetika téren is nagy az ugrás, hiszen elméletileg minden, ami az alapkönyvben (vagy akár a kiegészítőkben) szerepel, létezik valahol a WGF világában is, ám ezek sokszor már elavult relikviák. A leggyakoribb eszközök az implantok, a biotechnológia módosítások, a datachipek ("daddik") és személyiség-módosítások ("moddik").

Az implantok terén van pár aranyos újdonság, az egyik például lehetőséget biztosít az arcvonások megváltoztatására is.

wgf_09.jpg

A daddik a CP2020 szakértelemchipjei, de a +3 limit már a múltté, könnyen szert tehetünk akár +6 vagy +7 értékű tudásra is - ha megvan hozzá a pénzünk.

A moddik több fokozatba tartozhatnak: a 1-es Típus teljesen felülírja az alany személyiségét és értékeit, lényegében valaki mássá változtatja a használót. A 2-es Típus csak a személyiséget írja át, a tulajdonságokat nem, vagyis a használó csak másnak képzeli magát. A 3-as Típus nagyjából a CP2020 klasszikus braindance programja, amikor az alany csak átél egy hallucinációt. Általában csomagban vannak egy sor daddival (a moddinak van saját chipaljzata): az 1-es Típusú "James Bond" moddi aktiválásakor a karakter egy mindenre elszánt, vérprofi ügynök lesz, akinek a lábai előtt hevernek a nők, és hirtelen képes lesz karatézni, jól bánik a pisztolyokkal és járatos lesz a csábításban is.

wgf_10.jpg

 

A biotechnológia legfontosabb terepe a genetikai módosítások, melyekkel az emberi test teljesen átalakítható, fejleszhető, amit csak a kedves vásárló akar. 

A netrunner szekció nagyjából a klasszikus CP2020 szabályokat követi, inkább csak az íze és hangulata más, hiszen a régi Hálózat már nincs többé, hatalmas lyukak tátonganak benne.

wgf_11.jpg

 

Kalandok

A WGF világa elég érdekes hangulatú kalandoknak ad lehetőséget, hiszen a cégek nincsenek annyira jelen a Városban (már ha itt játszunk, és nem egy másik, romokban heverő országban), az arab környezet pedig egyfajta Casablanca/Ezeregyéjszaka hangulatot teremt, keresztezve egy sötét disztópiával.

A könyvben kapunk egy példakalandot, ami nem a szokásos 3 oldalas vázlat: a The Silken Nights egy 20+ oldalas, három részből álló bevezető történet, ami a játékosokat mélyen belöki a Budayeen intrikáiba.

wgf_12.jpg

 

Vélemény

A WGF egy sajátos ízű cyberpunk világ, teljesen más, mint a CP2020 vagy a Hardwired. A könyv igyekszik minél többet átadni a regények hangulatából és a háttérinformációkból, de kétségtelenül előnyt jelent, ha valaki elolvasta a Budayeen-ciklus könyveit, esetleg játszott a Circuit's Edge számítógépes játékkal. Számomra ez az Egyszer Kipróbálnám kategória. 

A kiegészítő egyébként saját világok megalkotásához is kiváló, ha a CP2020-nál modernebb technológiára volna szükség - én például innen vettem át a fegyvereket és számos más dolgot az Aquariusba. 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorpg.blog.hu/api/trackback/id/tr1816593774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thészeusz 2021.06.18. 11:11:36

Na, ez is nagyon izgalmas környezetnek hangzik! Szívesen olvasnám a regényeket is, de gyanítom, nem lettek magyarra fordítva. (Bár amilyen kevés könyvet olvasok mostanában...

Barnabas Birkas 2021.06.18. 11:17:40

@Thészeusz: Sajnos nem, legalábbis a moly.hu adatlapján nem látok magyar kiadást.
moly.hu/konyvek/george-alec-effinger-when-gravity-fails

Nekem sem jobb a helyzet, fél éve küzdök egy regénnyel, de a Falkenstein fordítása/szerkesztése minden ilyet háttérbe szorított.

Thészeusz 2021.06.19. 10:22:13

@Barnabas Birkas: Jó is, hogy mondod, azt nagyon várom, sokkal izgalmasabb, mint a D&D5 érkezése (tudom, az teljesen másik dolog, de akkor is)

Marcus6 2021.11.03. 21:18:17

A Hardwired és ez is nagyon jól hangzik, előbb-utóbb úgyis tervezem a regények elolvasását.
Egyébként nekem tetszik ez a koncepció, miszerint kiadsz egy RPG-t, saját világgal, de aztán behozol mellé rokon-settingeket is. Tudtok még más játékról, ami hasonló módon operál/operált?

Barnabas Birkas 2021.11.03. 23:52:35

@Marcus6: Én is most kezdtem összeszedni az Effinger-regényeket, a Hardwired még várat magára. Azt lehet tudni, hogy a Hardwired inspirálta a CP2020 saját világát, a szerző is benne volt a tesztelésben.
Hasonlóra talán a CJ Carella-féle Unisystem lehet példa, a Witchcraft/Armageddon vonallal, ezek között van is egyfajta folytonosság, bár aztán a Buffy/Angel már nem illik teljesen bele.
süti beállítások módosítása