Retro Rpg

Retro Kincsek 61. - Dragon Fist - The Roleplaying Game of Martial Arts Action

2022. január 26. 17:03 - Barnabas Birkas

Chris Pramas elfelejtett ingyenes wuxia szerepjátéka

df_01.jpg

Első Megjelenés: 1999

Miután a Wizards of the Coast 1997-ben megvette a TSR kiadót, érdekes átmeneti időszak kezdődött náluk, melynek során megjelent néhány igazán izgalmas játék is, mint például az Alternity. Van azonban egy másik, még ennél is különösebb szerepjáték, ami ekkor látott napvilágot, mégpedig a Dragon Fist: ezt a bevallottan Wuxia hagyományokra építő játékot Chris Pramas tervezte, mielőtt még 2000-ben megalapította volna a Green Ronint. A játék egy erősen módosított AD&D motort használt, benne számos olyan szabállyal és változtatással, amik már előre vetítették a D&D 3rd Editiont. Sosem jelent meg nyomtatásban, ehelyett pdf formátumban ingyenesen letölthető volt a Wizards honlapjáról. Sajnos az alapkönyvön túl semmilyen támogatást nem kapott, az anyacég akkor már teljes erővel fordult rá az új Dungeons & Dragons kiadásra.

A Játék

A Dragon Fist csak elektronikusan, pdf formátumban jelent meg, és az aránylag csekély designelem miatt kicsit "nyersnek" is érződik. 

A Világ

A Dragon Fist helyszíne Tianguo, a Mennyei Királyság: ez a mitikus Kína által ihletett birodalom olyan, mintha gyermekkorunk hongkongi kosztümös akciófilmjeiből lépett volna elő.

df_02.jpg

A történelme is nagyban épít ezekre a hagyományokra: a kilenc tartományból álló országot a Három Legendás Császár korában építették fel, majd újabb és újabb polgárháborús korok (Hét Királyság Kora, Három Királyság Kora) egyesült újra, a Mennyek Fiának tartott császárok uralma alatt. A hosszú békeidőszakokat a nomád Yi barbárok betörései és a trónöröklés körüli harcok szakították meg újra és újra, míg az utolsó császár, Jianmin, hosszú uralkodást követően a halhatatlanság keresésének megszállottja lett. Számos varázsló és sámán vallott kudarcot, mielőtt egy titokzatos idegentől egy fehér lótuszt kapott, melynek elfogyasztása visszaadta fiatalságát. Amikor a császár az árról kérdezte, az idegen csak annyit felelt, lelkeket kér cserében, majd eltűnt nyomtalanul. Az uralkodó pedig hamarosan megérezte az éhséget, amit csak mások vérének kiontásával és lelkük elrablásával tudott csillapítani.

df_12.jpg

A Mennyei Királyság soha többé nem volt a régi: a parasztok immár rettegtek a császári hadseregtől, a tartományokban egyre többször látni felégetett falvakat, a városlakók félnek az éjszakában és akit a palotába hurcoltak, többé nem láttak. Hogy az elnyomással szembe szálljanak, felélesztették a Hét Királyság korának legendás titkos társaságait, akik különleges tudásukkal harcolnak a császár csatlósai ellen, a Harcművészet Világában.

A Karakteralkotás

Mivel a Dragon Fist az AD&D erősen módosított változatát használja, a karakteralkotás és a rendszer sok szempontból ismerős lehet. A karakterek kaszt-szint kombinációval működnek, ám a játékosok nem 1., hanem 3. szintűként indulnak. A szintek egyébként az alapkönyvben a 10.-ig mennek fel.

df_03.jpg

Az alapvető koncepció megfogalmazása után a szokásos hat Főjellemzőt kell kidobjuk, a régi 4d6, legkisebb kihagy módszerrel: ez az Erő, Ügyesség, Állóképesség, Intelligencia, Bölcsesség és Karizma. Ami azonban újdonság, hogy ha ezek értéke 11 felett van, akkor kapunk miatta egy bonuszt, ami egy plusz kockát jelent:

df_04.jpg

Ha ezzel megvagyunk, jöhetnek a kasztok. Ezek részben szintén ismerősek lesznek, mivel a négy alap kasztba a Harcos, a Varázsló, a Sámán (démon- vagy szellempap) és a tolvaj tartoznak. Mindegyik esetében van egy Elsődleges, két Másodlagos és három Harmadlagos Főjellemző, például a Harcos esetében ezek az Erő, Ügyesség/Állóképesség és Intelligencia/Bölcsesség/Karizma.

Az alap kaszt azt is meghatározza, hogy az ötödik lépésben melyik alkasztok közül választhatunk. Ezek lényegében az AD&D kitjei: mindegyikhez kapunk egy leírást, követelményeket, előnyöket, hátrányokat és induló felszerelést. A Harcos esetében például a Vörös Tigris társaság tagjaként legalább 12-es Erővel kell bírnunk, és a kardforgatás mesterei leszünk, számos extra manővert megismerve ezzel a fegyverrel, cserében viszont nem is forgathatunk mást.

df_05.jpg

Az alap kasztból azt is megkapjuk, hogy hány Harcművészeti Manővert, illetve varázshasználók esetében az aktuálisan elérhető varázslatok számát is.

df_06.jpg

Hatodik lépésben meg kell állapítanunk a jellemünket, a szokásos kilences felosztás szerint, némi iránymutatást kapva a Wuxia hagyományok és a Jing/Jang vonalak mentén.

Hetedikként meg kell határoznunk a mentődobásokat, AC-t és harci bonuszokat. Itt már kapunk egy figyelmeztetést a rendszertől, hogy ne hallgassunk az AD&D-ből származó reflexeinkre: itt az Erő és az Ügyesség bonuszunk nem számít bele automatikusan a támadásba és az AC-be, illetve ez utóbbi növekvő értékű. A mentődobások viszont még a klasszikus AD&D sémát követik (Halál/Mágia, Méreg/Pálca stb.).

Nyolcadikként fel kell írnunk a különféle Kunszt bonuszokat: minden Főjellemzőhöz tartozik egy csoport, és  ennek bonusza adja a Kunszt alapját. A párok az Erő/Hatalom, Ügyesség/Akrobatika, Állóképesség/Kitartás, Intelligencia/Ravaszság, Bölcsesség/Ösztön és a Karizma/Sárm. Minden szintlépéskor az egyik Kunszt egy léptéket nő, vagyis a kocka egy fokozattal nagyobb lesz: az elért szinttől függ, hogy melyiket növelhetjük. Mivel 3. szintű karaktert indítunk, helyből növelhetjük az elsődleges és az egyik másodlagos Főjellemzőből származó Kunszt bonuszát.

df_07.jpgAz induló életerő értéke egyszer a kaszttól függő alap Életerő-kocka eredménye (D6-D12 között), plusz minden szintten az Állóképesség Kunszt kockája.

És ha idáig eljutottunk, már csak a felszerelésünket kell felírnunk. Ezek egy része a kitből származik, a többit az induló pénzükből kell megvásárolnunk, a birodalmi tael (ezüst) és fen (réz) érmékből.

df_08.jpg

A Rendszer

A Dragon Fist rendszere érdekes keveréke az ötleteknek: egy rész AD&D, vegyítve némi D&D 3rd előszéllel, helyenként pedig olyan dolgok jönnek szembe, amik később a Fantasy AGE játékban bukkantak fel.

Kezdetnek az egyik legfontosabbak a harcművész manőverek, melyek öt fokozatra oszthatók. Az első szinten tanulhatók a leggyengébbek, mint például a Vas Tenyér, ami a pusztakéz sebzését d6-ra növeli vagy a Tigrisugrás, mellyel egy Akrobatika Kunszt próbával azonnal kiléphetünk a harcból, anélkül, hogy ezt bárki megszakíthatná. Az 5. szintűeknél viszont már olyan képességek vannak, mint a Csodatévő Tenyér, ami hetente egyszer képes betegséget gyógyítani, vagy a Sárkány Útja, ami egy fegyvertípus (vágó, szúró, zúzó, lőfegyver) sebzésére immunissá teszi a karaktert, kivéve, ha mágikus.

A harcrendszer is erősen megváltozott: a Kezdeményezés például attól függ, milyen Kunsztot akarunk végezni, és ennek megfelelő kockával dobunk, hozzáadva az akció Sebesség faktorát (2/4/6), és minél nagyobb ez az eredmény, annál előbb jövünk a körben (megfordítva a régi "minél kisebb, annál jobb" szisztémát). A támadás során D20 kockával dobunk, hozzáadva a megfelelő Kunszt kockát, kaszt bonusz és manőver bonuszt, és ha ez nagyobb vagy egyenlő, mint a célpont AC értéke, akkor eltaláltuk, dobhatunk sebzést.

A Kunsztok rengeteg mindenre használhatók, nem csupán harcra, de a különféle tettekre is, kiszélesítve a karaktereid lehetőségeit.

df_09.jpg

Mágia terén a klasszikus AD&D varázslás-szisztémát kapjuk, memorizálással a varázslónak és imákkal a sámánnak. A varázslatok egy része átalakított eredeti, mások a helyzethez íródtak. A legtöbbnél az is szerepel, hogy a Jing (föld, sötétség, hideg stb.) vagy a Jang (ég, fény, tűz stb.) oldalhoz tartoznak-e.

df_10.jpg

Kalandok

Bár a Dragon Fist egyetlen kiegészítőt sem kapott, az alapkönyv tartalmazott egy kezdő kalandot, a Dragon & Phoenix történetet. Ez egy igazi fejesugrás a Mennyei Királyság intrikáiba, ahogy egy csapat harcművész útnak indul, hogy megtalálják Jianmin császár száműzött császárnéját, Jielit.

df_11.jpg

Vélemény

Ahogy azt már a Buck Rogers cikk megírásakor is éreztem, én szeretem a módosított AD&D rendszereket. Ráadásul ezen nagyon érezni Chris Pramas ötleteit, ami nekem egy újabb bonusz, így az egész azt is ellensúlyozza, hogy alapvetően nem vagyok egy kimondott wuxia-rajongó. Így azt kell mondjam, hogy ezt a  játékot Feltétlenül Kipróbálnám!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorpg.blog.hu/api/trackback/id/tr6216824722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása