Retro Rpg

Retro Kincsek 80. - Bloodshadows

2022. július 26. 21:56 - Barnabas Birkas

A film noir és dark fantasy szerelemgyereke

bs_01.jpg

Első megjelenés: 1994 

A Bloodshadows a WEG kiadónál jelent meg, 1994-ben, a TORG könyvben bemutatott szabályokat átdolgozó Masterbook rendszerben, az új sorozat első részeként. A rendszere és a szokatlan, a film noirt a dark fantasyval ötvöző, Lovecraft, Howard és Burroughs történeteit megidéző világa elég sikeresnek bizonyultak, így 1994-1996 között nyolc kiegészítő és négy regény is megjelent hozzá, mielőtt a WEG beszűntette volna a vonalat. 2004 körül, közvetlenül a csőd előtt a WEG még kiadta az alapkönyv második kiadását a D6 System rendszerrel, amolyan végső kísérletként, de már ez sem mentette meg őket. A Precis Intermedia Gamesnél 2016-ban megjelent 3. kiadás a cég saját rendszerét (genreDiversion) használta, ehhez viszont már csak egyetlen kalandmodul jelent meg. A 2022-re ígért 4. kiadás pedig a Savage Worlds Adventure Edition (SWADE) rendszert használja majd.
Magyar olvasóként külön érdekes, hogy az első kiadás kiegészítői közül kettő borítóját is a Boros-Szikszai páros képeiből készítették, melyek már ismerősek lehetnek máshonnan.

bs_02.jpg

A Játék
A Bloodshadows első kiadása dobozos változatban jelent meg, benne egy puha borítós MasterBook alapkönyvvel, a Bloodshadows világ/alapkönyvvel, karakterlapokkal, eseménykártyákkal és 2 db D10 kockával. A MasterBook egy általános szabálykönyv, amiben a fantasytól a modernen át a sci-fiig minden benne van, és a Bloodshadows világkönyv ezt sokszor módosítja, megváltoztatja. Ezzel lényegében helyből két játékot kapunk egyszerre.

bs_03.jpg

A Világ
Marl sok szempontból egy tipikus fantasy világ volt, melyet bár emberek domináltak, de mellettük más népek is léteztek. A mágiát korán felfedezték maguknak, birodalmak születtek, hatalmasra nőttek és elbuktak. A kontinensek túl nagyon voltak ahhoz, hogy bárki is uralhatta volna az egészet, így sosem készültek átfogó térképek, és senki sem ismerte, hogy is néz ki az egész.
Azután valamikor a középkorban, 900 évvel a játék jelene előtt minden megváltozott. Addig is az univerzumot irányító két őserő, a Rend és a Káosz egyensúlya szabályozta a természetet, ám ekkor betört világukba az Istenek Háborúja, egy gigantikus, sosem szűnő és sosem pihenő összecsapás, ami világról világra, síkról síkra zajlik. Milliók vagy talán milliárdok haltak meg, civilizációk tűntek el és egészen különös új démoni és élőholt lények jelentek meg - azután az Istenek Háborúja tovább állt Marlról, győztes nélkül, mint mindig. Az ősi háború a történelem része lett, a létrejött új népek egy része pedig emberi alakba változott, és el is felejtette, hogy valaha más volt.
A világ továbbfejlődött, bár a hatalmas civilizációk kora lejárt. Marl vidékeit ismét a végtelen Vadon uralta, itt-ott megerősített városállamokkal, amelyek 10.000 fős kikötővárosoktól a több milliós metropoliszokig terjedtek. A technológia fejlődött, technomanciával vegyülve: a lóvontatta hintók mellett gőzautók, benzinmotoros és elementál-hajtású autók is léteznek, a pisztolygolyók rúnatöltényei pedig varázslatokat szórnak.

bs_04.jpg

A Istenek Háborújának visszatéréséről először az addig úgy-ahogy békésen egymás mellett megférő kultuszok és szekták egymásnak esése tudósított. Egyes városokban a hullaházak máris tele vannak a harcolók hulláival, de ezúttal egy új frakció is színre lépett: ők az Esküszegők, olyanok, akik korábban a Rend vagy a Káosz erőihez tartoztak, de most egymással laza szövetségben állnak. És most először úgy tűnik, hogy a háborúnak végre győztese lehet.
A játék alapértelmezett helyszíne Selastor, egy sivatag közepén fekvő, aránylag új város: alig egy évszázada alapították az aranybányák miatt, így nincsenek benne évezredes romok és ősi épületek. Bár a többi várostól több száz mérföld választja el, egy ősi, állandó térkapu köti össze Galitiával, amire nagy szüksége is van, ugyanis hiába van vize a folyóból, a környező földek nem tudnák eltartani a mintegy 900.000 fős népességét. Még úgy is, hogy a munkák jelentős részét taximok, vagyis élőholt testbe költözött, kifejezetten munkakedvelő démonok végzik! Selastos tökéletes példája magának a világnak: egy rész lovecrafti horror, egy rész film noir krimi, és az egészet körül veszi a Conan világának pusztasága. A városban elvileg mindenki, aki betartja a törvényt, biztonságban van, így elméletileg még egy vámpír vagy démon is békében élhetne - de mindenki tudja, hogy ez nem így van.

bs_05.jpg

A Karakteralkotás
A játékhoz elengedhetetlen a MasterBook alapkönyv, mivel az tartalmazza az alapszabályokat, a Bloodshadows csak a világspecifikus részeket írja le.
Más WEG játékokhoz hasonlóan itt is a készen kapott sablonok jelentik az elsődleges metódust. Ezek teljesen elkészített karakterek, és elég érdekesek is, az ember alkimistától és rendőrtől az orris (élettelen tárgyakká átváltozni képes ghoul) csaposon át a vámpír bérgyilkosig. A játékban ugyanis olyan fajok és lények is játszhatók, melyek máshol csak a bestiárium részei. Ha a sablonok közül választunk, akár azonnal bele is vághatunk a játékba.

bs_06.jpg

Ha saját karaktert akarunk alkotni, egy kicsit összetettebb feladat vár ránk. Először is ki kell találnunk a koncepciót, figyelembe véve a Bloodshadow különleges fajait is. Az ember mellett számos más játszható faj és népség, és a könyv mindegyikre hoz egy "tipikus" példányt is, főjellemzőkkel, szakértelmekkel, Előnyökkel, Hátrányokkal.

bs_07.jpg

Ha megvan a faj és a koncepció, el kell döntenünk, hogy semlegesek maradunk-e, avagy állást foglalunk Rend, Káosz és Esküszegő(Rend/Káosz) mellett. Ha utóbbi mellett döntünk, azonnal kapunk egy megfelelő jellemet, 1. szinten. Ez a játék során a tetteinktől függően nőhet és csökkenhet majd, és próbák alapja is lehet.
Ezt követően meg kell határoznunk a Főjellemzőinket: ezek itt a Mozgékonyság, Ügyesség, Erő, Kitartás, Elme, Intellektus, Karizma és Magabiztosság. Ezek között kell elosztanunk 68 pontot, az alábbi szabályokat észben tartva: a minimum 5, a maximum 13 és az átlagos érték 8-9 között van. A faj tipikus értékei elég jó irányelvek, például ha egy 8-as Erővel bíró Vámpírt alkotunk, akkor azonnal láthatjuk, hogy kissé gyengébbek leszünk, mint a legtöbb hozzánk hasonló, akiknek ez az értéke 10.
Minden karakternek vannak bizonyos levezetett tulajdonságai is, melyek értéke a Főjellemzőkből származik. A legfontosabb a Szívósság, ami egyfajta természetes sebtűrést jelent, páncélzatot jelent. Az értéke nagyobbrészt a Kitartásból, kisebb részt az Erőből származik, illetve a Hátterek Előnyei és Hátrányai is növelhetik vagy csökkenthetik. A másik levezetett csoportot a mozgás jelenti, ami futás, úszás, mászás és távolugrás részekre oszlik.
A szakértelmek a Főjellemzőkre épülnek, vagyis ha valamelyiket mondjuk 3. szinten megtanuljuk, az összeadódik a megfelelő Főjellemzővel a próba során. Az induló pontok száma az Intellektus és az Elme értékéből származik, és ezekből 1:1 arányban vásárolhatunk szakértelem-szinteket, vagy 1:2 arányban specializációkat. A megkötés annyi, hogy egyik szakértelmen sem lehet több bonusz +5-nél (3 a szakértelemből, 2 a specializációból). A Makrószakértelmek (gyűjtő kategóriák) esetében pedig mindig kell választani egy fókuszt, például Nyelv: XY. A Bloodshadow szakértelmeinek listája kiegészíti és ha kell, felül is írja a MasterBook alap listáját.

bs_08.jpg

A Háttér kialakítása különféle Előnyök (Advantages) és Hátrányok (Compensations) felvételét jelenti. Ezekből kapunk egy nagyobb mennyiséget a MasterBookban, de a Bloodshadows itt is helyből hoz egy sor egyedi szabályt. Mindkét kategória négy-négy csoportra oszlik, I-II-III-IV jelöléssel, és minden Előnyért cserében fel kell venni egy ugyanolyan csoportba tartozó Hátrányt (vagyis egy Előny II mellé kell egy Hátrány II is). A Bloodshadow minden fajnál és fajzatnál megszabja, hogy milyen kombinációban tanulhat Előnyöket, illetve mik a kötelező, a javasolt és a tiltott Előnyök/Hátrányok. Az ember az egyetlen, ahol nincs semmi előírva: tetszés szerint választhat 3 db Előny I, 2 db Előny II és 1 db Előny III Hátteret magának, mindegyiket kiegyensúlyozva egy Hátránnyal. Az Előnyöket nem kötelező mind felvenni, ha mondjuk nem akarunk két Hátrány II-t, akkor beérhetjük csak 1-1 Előny II elemmel.

bs_09.jpg

A játékban a karaktereinknek egy különleges meta erőforrás is a rendelkezésére áll a próbák során, az Élet-pont. Ezekkel újra lehet dobni egy-egy próbát (hasonlóan a D6 SW Erő-pontjaira). Induláskor mindenki 5 Életpontot kap, a maximum pedig 10 pont, amivel rendelkezhetünk.

A Rendszer
A játék elég sokat megőrzött a TORG rendszeréből, bár az ott használt D20 itt 2D10 lett. A működési elv azonban ugyanaz: Főjellemző + Szakértelem + dobás bonusza vs Célszám. A kocka eredménye itt sem egyből adódik hozzá az alaphoz, hanem egy táblázatból kell kiolvasni, hogy mekkora bónusz vagy büntetés az eredmény. A 10-es dobások újra-dobhatók (hacsak nem képzetlen próba volt), így elég nagy eredmények is születhetnek.

bs_10.jpg

A harcrendszer is hasonló alapokon nyugszik: a "támadások" (legyen az ökölcsapás vagy csábítás) a célpont megfelelő szakértelme vagy Főjellemzője ellen mennek, és minél magasabb a Célszám és a próba különbözete, annál nagyobb a siker mértéke. A sérülések ÉP helyett seb-szintekkel működnek.

bs_11.jpg

A Bloodshadows mágiarendszere szintén szakértelem alapú, öt makro-szakértelemmel és az alájuk tartozó fókuszokkal. Az egyes varázsigék kilenc iskolába tartozhatnak, ráadásul még a jellem szerint is lehetnek kötődések: ez nagyon hasznos lehet, amikor a varázslat "visszacsap", vagyis amikor meg kell fizetni a mágia árát. Az óvatlan vagy szerencsétlen varázstudó könnyen fizikai vagy mentális sérüléseket szenvedhet el, ha egy varázslat meghaladja az erejét.

bs_12.jpg

A TORG-ból megismert Érték/Mérték táblázat itt is megjelenik, sőt, az ott használt Dráma Kártyák itt is szerepelnek: egy száz lapos paklit mellékeltek az alapdobozhoz, és külön is árusították hozzá. A Masterbook könyvben szereplő szabályok szerint a játékosok számától függően mindenkinek 2-6 lapja van egyszerre, amiket kijátszhatnak a kaland közben.

bs_14.jpg

Kalandok
A Bloodshadow legnagyobb erőssége a világa és a története. A technomanciája és a mindent átjáró mágia nagyon hasonlít az Eberronra, de a démonok jelenléte és a háttérben zajló Istenek Háborúja viszont engem az Angel sorozatra emlékeztet. Komor hangulatú, nyomozgatós városi kalandok, kultuszok közötti összecsapások ugyanúgy beleférnek, mint a Vadonba indított kincskereső expedíciók, ősi titkok és ereklyék nyomában.

bs_13.jpgAz alapkönyvben kapunk bevezetőként egy rövid mini-kalandot: a Whisper of Destruction felvezetését már olvashattuk a fejezetek elején található rövid történet-részletekben, ráadásul ha olvastuk az első Bloodshodows-regényt (Hell's Feast), a szereplők is mind ismerősek lehetnek. Nem túl hosszú, de a négy színhez kidolgozott NJK-kat és egy egész jó sztorit kapunk.

Vélemény
A Bloodshadow hangulata engem már első olvasásra megragadott: szeretem a régi krimiket és a dark fantasy történeteket, és az Eberron is már régóta a terveim között szerepel. Így ez számomra egy Feltétlenül Kipróbálandó szerepjáték.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorpg.blog.hu/api/trackback/id/tr5517891857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thészeusz 2022.07.28. 10:54:50

Tyű, nagyon vártam már erre az ismertetőre! Egykor a Bíborholdtöltében volt róla egy oldalas ismertető, de abból kábé az derült ki, hogy egy műfajvegyítésem bénán sikerült paródiája. (Szerettem a Bíborholdtölte magazint, de azt nem értettem, hogy ha már kezük közé került egy szerepjáték, akkor miért nem olvassák el rendesen és miért csak egy vagy két oldalt “pazarolnak” rá. Ennyi helyen kábé semmi sem derülhet ki a játékról. A Nephilimet is nagyon lehúzták, azt végül Kornya Zsolt “rehabilitálta” a Rúnában. Egyedül a CP2020 ismertetésére szánták kemény négy oldalt. Na jó, nem ragozom már tovább.)

Szóval ezt a játékot meg most neked sikerült kimosdatni. Tök érdekes játéknak tűnik így mindenestül (világ, rendszer, kártyák, stb.).

Barnabas Birkas 2022.07.28. 11:11:38

@Thészeusz: Nem olvastam az a Bíborholdas ismertetőt, de te vagy a harmadik, aki említi, hogy nagyon lehúzta, szóval sokakban nyomott hagyott a dolog. :)
Egyébként most ennél a játéknál azért éreztem, hogy nagy a cucc: ott van egyszer a MasterBook alap szabálykönyv, és hozzá helyből a Bloodshadows világkönyv, ami azt 1000 helyen módosítja. A legtöbbször a cikk megírására azt érzem, hogy minimum játszani, de akár mesélni is kész lennék az adott játékot, de most még a játékhoz is el kellene olvasni legalább még egyszer.
Egyébként azt már bele se mertem írni az ismertetőbe, hogy még a City of Misttel is érzek némi hasonló tematikát, és jól tettem, mert így is betaláltak Facebookon, hogy miért az első kiadásról írok, miért nem az aktuálisról. :)
süti beállítások módosítása