Retro Rpg

Mistridge 1. rész

2023. április 05. 09:12 - Retro Rpg

Ars Magica kampány kiegészítő

Sziasztok, 

A következő Ars Magica kiadvány, amivel foglalkozunk, a Mistridge. Ez egy komplett kampánykönyv, ami akár évekre elegendő anyagot biztosít egy Ars Magica kampányhoz, 127 oldalon. Igyekszem minél kevesebb spoilert belerakni a posztba, de elsősorban mesélőknek ajánlom.

A könyv azzal kezdi, hogy hogyan  érdemes felhasználni az anyagot? Több opciót vázol fel, melyek közül szabadon választhatunk vagy további módot keresünk. Az első a direkt hasznosítás, vagyis kiválasztjuk a karaktereinket a könyvben kidolgozottakból és azokkal játszunk. A második választási lehetőség, hogy mi magunk alkotunk karaktereket és beillesztjük a conventusba. Aztán lehetséges más conventus kidolgozása a Mistridge alapján. Ekkor a könyvben lévő sztori ötleteket is vihetjük.

A könyv elhelyezi a kampányt időben és térben. 1209-1245 a hivatalos időkeret, és a hely Dél-Franciaország, Toulouse környéke. Egy fiktív megye, Val du Bosque adja a kaland helyszínét. Maga a conventus a tárgyalt időszakban már nyári évszakban van, vagyis ereje teljében lévő, potens társaság irányítja.

atg0902e_500.jpeg

A következőkben kapunk egy áttekintést a korszakról, a történelmi helyzetről és arról, hogy milyen nyelveket beszélnek a régióban. Utóbbit azért, hogy képet kapjunk a kultúráról és könnyebben belehelyezkedhessünk a környezetbe. Ez volt az első fejezet.

Val du Bosque

A második fejezet leírja a játék helyszínéül szolgáló területet. Első körben a társadalmi viszonyokat fejti ki, a jobbágyság, a papság és a nemesség helyzetét tárgyalva. Itt nem sok újdonságot kap az olvasó, ha figyelt a  történelemórákon.

A folytatásban a könyv leírja a fontosabb településeket, azok viszonyaival és fontos szereplőivel. Foix egy nagyobb város a területen, több tízezer lakossal és Merdici püspökkel, aki szent ellensége az újfajta eretnekségnek, a katharoknak, akiket tűzzel vassal üldöz.  Képet kapunk továbbá a helyi erőkről és az alvilágról is. Pár szóban beszél arról a könyv, hogy miért lehet érdekes a hely a conventus számára. Foix gazdaságilag és iparilag fejlett hely, így felszerelés beszerzésére alkalmas. Erre építve pár kalandtippet is kapunk, akár humán erőforrás beszerzésére is alkalmas hely a város. Foix északra található a központi területtől kicsit kiesik.

Következő érdekes helyszín a d'Uverre kastély. Ez a vár a conventus környékének egyik központi helye, földrajzilag és társadalmilag is. A Vreis folyó mentén fekszik és egy komoly erődítés. A környék ura, a báró uralkodik ezen a váron. Némileg rossz viszonyban van az egyházzal bizonyos incidens miatt, ráadásul a katharokat is megtűri, amíg nem veszélyeztetik a hatalmát. A környéken jelentős erőknek parancsol. Képet kapunk a birtok viszonyairól és a lakóiról is. A kalandötletek részben felvázol szintén pár ötletet, elsősorban politikai vonalon, de ördögi játszmáról is ír a fejezet.

mr_map.JPG

Következő fontos helyszín lehet Javielle, egy tipikus falu a környéken, egy templommal a központjában, ami isteni aurát is áraszt. Érdekesség, hogy ez az a település, ami legközelebb fekszik a conventushoz.

Van két egyházi helyszín, a Szent Fabia zárda, amit egy ártatlan csodatévő pásztorlánykáról neveztek el, akit egy becstelen lovag el akart jegyezni, ebből indult ki egy szomorú történet... A másik a San Blas cisztercita apátság. Ez a hely nem annyira romlott, mint a többi hasonló apátság, de azért alkalomadtán elfogadnak ajándékot a helyi nemességtől és támogatják az eretnekek elleni harcot is. Szigorú rendben, de viszonylagos jólétben élnek itt a barátok. Könyvtára kiváló kalandindító lehet, vagy egy esetleges nyomozás helyszíne. (a'la A rózsa neve)

Montsegiour egy erődítmény a dél-keleti úton, amit Edouard báró ural, aki lelkes támogatója a katharoknak, de ennek ellenére az életvitelén ez nem látszik meg: velük ellentétben nem veti meg a luxust és telik neki rá többek között az úti adókból. A karakterek ezzel a frakcióval is intellektuális kapcsolatban lehetnek, kérhetnek tőlük szívességet. 

Jelentősebb lakói a völgynek

Guilleme: bábaként működik és javasasszonyként. Javielle és Cariel között lakik.

Xavier a csuklyás: Vándor mesélő, aki rejtélyes módon néha eltűnik. Sok pletykát és érdekes történetet ismer a környékről.

Catlan: Rablóvezér és ex-bajtárs a Windgraven conventusból. Jellemzően Foix és Montsegiour között portyázik. Sok mágus titkot ismer.

A Katharok

A harmadik fejezet a katharok eretnek frakciójáról szól. Elődeik a bogumilok voltak, akik gnosztikus tanokat hirdettek, albigenseknek is hívjuk őket, mert Albi városában ütötték fel a fejüket legelőször a régióban. Ők maguk a kathar szót használták, mert ez a görög tiszta szóból eredt. A 12. században kezdett terjedni ez a hit a dél-francia régióban.
Hitük alapja, hogy a teremtett világ nem lehet a tökéletes Isten teremtménye, hanem egy csaló gonosz istenség hozta létre, hogy tőrbe csalja az emberiséget és elzárja őket az igazi tudástól és tökéletességtől, vagyis az igaz Istentől. Ők erre megoldást mutatnak a hitéletükkel, tagadtak mindent, ami testiség. Azt állították, hogy a világ egy illúzió és csak a lélek dolgaival szabad foglalkozni. Ezért minden világi élvezetet és gazdagságot megtagadnak, ami miatt a hivatalos egyház célkeresztjébe kerültek.

Elsősorban a köznép körében terjedt ez a mozgalom, de a nemesség egy része is befogadta praktikus okokból, akiknek vitája volt az egyházzal. Ebben a régióban különösen nagy probléma volt a játék jelenében.

Az 1208-ban indult albigensek elleni keresztes hadjárat érinti Val du Bosque-t is, fejek hullanak, örökösödési háborúk törnek ki és a conventusok is célponttá válhatnak a háború során. Mistridge sem maradhat ki, jellemzően diabolistának titulálják őket a keresztesek, de ezen nincs semmi meglepő. Mindenesetre a játékosok minden tudására szükség van, hogy el tudjanak manőverezni ebben a káoszban.

A háború teljesen felforgatja a régió életét, új családok érkeznek, a katharok mind szervezet megszűnik, a túlélők elmenekülnek. Ami a legnagyobb baj, hogy a virágzó kultúra, ami jellemezte a területet, megsemmisült és újra kellett építeni.

Két NPC-t ismertet még a könyv: Ferrant és Talebot kathar személyiségek, akik bizonyos ponton befolyásolhatják a karaktereink életét.

mr_map2.JPG

Mítikus helyek

A negyedik fejezet a kitüntetett mitikus helyekről szól. Ezek olyan különleges helyszínek, ahol valamilyen mágikus, vagy más aura tevékenykedik, és speciális földöntúli események és lények fordulhatnak elő.

Val du Bosqoue is bír ilyen helyekkel. Jellemzően a köznép ismeri és elkerüli ezeket a helyeket, a mesélő döntése, hogy valós, vagy csak pletykaszinten létezik.

Az első a Horn's Hill. Ez egy ősi pogány istenség áldozóhelye, akit Cernunnos-nak hívnak. A kereszténység előretörésével háttérbe szorult. Egy 1. és egy 3. szintű tünde regio-t tartalmaz.

A második The devil's nostril egy régi ezüstbánya, amit elhagytak és fura lények uralják most.

The moaning oaks egy tisztás egy fura tölgyerdő közepén, a tünde regio-ja 8. szinten van.

A Caves of shimmering pools: A Tierne-hegy a terület közepén található hegy, ennek az északi falán megtalálható ez a barlangrendszer, ami titkot rejt.  

St. Martin of Mercille:  Egy szent sírjáról van szó, ami egy barlangban található. Szent Martin egy démonnal való viaskodásban halt bele és a sírba temetkezett mikor közelgett a vég. Dominium 8. szint.

Valamint szerepel még pár hely, amik kiváló kalandindító ötletekkel bírnak.

mistridge-ars-magica-baksida.jpg

Megtalálható még ebben a fejezetben a Mistridge versenytársa, a Windgraven conventus, leírásokkal, térképekkel, statisztikákkal. Ez a Jerbiton házból való mágusok gyülekezete, ami 12. század végére már téli évszakba jutott el. Lehet versenytárs, de akár ez is lehet a karakterek induló helyszíne. Kockázatos, mert a leírás szerint hatalmas válságban van és a paranoia uralja.

Következő részben magával a conventussal fogunk foglalkozni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorpg.blog.hu/api/trackback/id/tr3817937646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása