Retro Rpg

Retro Kincsek 20. - Tales From The Floating Vagabond

2021. június 01. 21:41 - Barnabas Birkas

Ültök a fogadóban, egy szál törülközőben, egy aszteroidán.

tffv_1.jpg 

Első Megjelenés: 1991

Ha jól emlékszem, a legelső alkalommal a szanazugi szerepjátékos nyári táborban hallottam erről a játékról, talán valamikor 1995/97 körül. A beszámolók elég zavarosak voltak, és a kép akkor sem lett tisztább, mikor lehetőséget kaptunk belelapozni a könyvbe. Persze csak nagyon óvatosan: ez volt abban az évben a Legbénább Szerepjátékos díja a versenyen. Emlékeim szerint többeket jobban érdekelt, mint a Legjobb Szerepjátékosnak járó, pedig az - már ha jól emlékszem - egy akkoriban ritkaságnak számító KULT alapkönyv volt.

A Tales from the Floating Vagabond (a továbbiakban TFFV) egy paródia-szerepjáték, ahol gyakorlatilag bármivel lehetsz (cserepes muskátlit és Dr. Doomot is láttam benne), és szinte bármilyen játékot lehet benne mesélni. Viszont nem mindegyiket érdemes, mert ezekkel a szabályokkal, képességekkel és jártasságokkal még egy űrhorror is röhögésbe fullad.

tffv_2.jpg

A Világ

A TFFV világa egy olyan multiverzumban játszódik, ahol a természet, a fizikai és a társadalom törvényei a mesélő (a Csapos) kezében vannak, és szelektíven alkalmazhatja őket. Az egész középpontjában (szó szerint) a Floating Vagabond nevű kocsma van, Hawk "Spit" Luger csehója, ami egy aszteroidára épült.

tffv_3.jpg

A helynek alapvetően nem lenne gravitációja, de Spit beszerelt egy W.A.R.P.-gyártmányú Otthoni Gravitációs Mező Generátort, így már van. Légköre se lenne, de ezt is megoldotta egy szintén a jó öreg W.A.R.P.-művekből származó Virtuális Létfenntartó Rendszerrel, amit egyenesen a bár neonreklámja alá szerelt be. Ennek a remek készüléknek mindig is voltak furcsaságai, amit a mérnökök figyelmen kívül hagytak, így különféle megmagyarázhatatlan okokból ha valaki látja a bár fényét, akkor hat rá. Tekintve, hogy a gép már elég régóta van ott, a fény sebességét alapul véve nagyjából 400 fényévnyi távolságon belül mindenki tud lélegezni a világűr vákuumában, de jó eséllyel erről nem tudnak, hiszen a gép hatását a műszerek nem mérik, és efféle gyakorlati kísérletezéshez nem kevés őrültre volna szükség.

A legnagyobb különlegessége viszont az ajtó mellett álló inter-dimenzionális portál, amit a bekapcsolásakor permanensen ebben az állapotban ragadt. Ezen bárki, bármikor betoppanhat a csehóba, szinte minden esetben, hiszen sosem lehet tudni, hogy hol és mikor változik át egy közönséges ajtó, várkapu, árnyas lugas vagy csapóajtó a Floating Vagabondba vezető átjáróvá. Emiatt a TFFV univerzumában egyszerre létezik minden, ami egy sci-fi vagy fantasy világban elképzelhető, a gonosz megacégektől kezdve az űrnáci terrorszervezeteken át az elfekig és törpékig. Egymás mellett létezik tudomány, áltudomány és mágia. A Csapos így kedvére válogathat az ellenfelek között, kit is uszítson ezúttal a játékosok (a Kuncsaftok) nyakára.

 

A Karakterek

Első lépésként találjuk ki, mivel akarunk lenni. Ha ez megvan, el kell osztanunk 20 pontot a hét elsődleges jellemző között: ezek az Erő, a Fürgeség, a Célzás, az Ész, a Menőség, a Józan Ész és a Szerencse. 1-6 között mindegyik 1:1 pontba kerül, viszont 6 felett minden további plusz szint 2 pontba. Az átlagos szint mindegyik esetében 2.

tffv_5.jpg

Néhánynak vannak másodlagos jellemzői is: ha például a Fürgeség 6, akkor dobhatunk d100-al, és ha az eredmény kisebb, mint 10, akkor Nagyon Hajlékony a karakter, vagy ha a Célzás 4 vagy több, akkor szintén d100 kockával 5-öt vagy kevesebbet dobva Kétkezesek lehetünk.

tffv_6.jpg

A nyolcadik elsődleges jellemző az Upsz! - ez gyakorlatilag az Életerőt jelenti. Ennek értéke Erő+Szerencse+2d6, amit valamiért az alapkönyv második nyomtatásakor valaki kicserélt (Erő+Szerencse)/2-re. (Sajnos nem ez az egyetlen hiba, ami becsúszott abba a kiadásba.)

Ha megvannak a jellemzők, jöhetnek a szakértelmek és a Shtick nevű különleges effektusok. Ezekre összesen 1500 pontot kap a játékos, ami csak elsőre hangzik soknak. A Shtick megvásárlása ugyanis 500 pontba kerül, ha mi akarunk választani a húsz elérhetőből, vagy 200 pontba, ha csak dobunk egy D20-al. Ezek a hatások mind valami nagyon különleges (vagy inkább eszement) képességet adnak, mint például a Schwarzenegger Effektus, amikor a karakter addig nem érzi a sérülések hatását, amíg meg nem hal:

tffv_7.jpg

Vagy a Merlin Effektus, melynek birtokában ha találkozol valakivel, akit sosem láttál még, egyetlen sikeres Ész vs Hidegvér próbával máris mindent tudsz róla, a nevétől kezdve a születési dátumán és lakcímén át a cipőméretéig és az anyja leánykori nevéig.

tffv_8.jpg

És persze ott az Escher Effektus, amikor egy Normál nehézségű Szerencse próbával kivonhatod magad a fizika törvényei alól.

tffv_9.jpg

Ha megvan a Shticked, jöhetnek a szakértelmek: ezek mindegyikének négy szintje van, szintenként 50, 100 vagy 200 pontba kerülve (bár induló karakternek nem lehet 4., vagyis Profi szintű szakértelme). Ezek között vannak szokványos darabok, mint a Kitérés, de a legtöbbje inkább a Dolgok Felrobbantása, Dolgok Lelövése, Mások Súlyos Bántalmazása, Célba Hányás vonalon mozog.

tffv_10.jpg

A rendszer kínál archetípusokat, ha valaki nem tud kitalálni semmi izgalmasat magától: itt előre megvannak a jellemzők, a Shtick és a skillek is, de pár pont meg van hagyva, hogy személyre szabhasd a karaktert.

Ha valaki nem emberrel akar játszani, akkor meg kell határozni a faj adta Előnyöket és Hátrányokat is, például az Elf kap +2 bonuszt a Mindig Jól Nézel Ki szakértelem próbáira, de minden Erő alapú szakértelem kétszer annyi pontba kerül. Az Undorítóan Aranyos Szőrös Izé pedig már 3 felett dupla pontért kell növelje az Erejét, a Szerencse viszont egészen 7-ig felébe kerül.

tffv_11.jpg

A Rendszer

A TFFV számos kockát használ, a szokásos D4, D6, D10, D20 és D100 mellett D30-at. A rendszer a legtöbb esetben aládobással működik, amikor Főjellemző (embernél normál esetben 1-6) és Szakértelem (1-4) összege alá kell dobni a feladat nehézségétől függő kockával. Például a Szánalmasan Könnyű feladatok kockája D4, a Normál D10, a Közel Lehetetlen pedig D100. Harc során a próbákhoz mindig D10 kell, ahogy az ellenpróbák során is, viszont itt nem alá kell gurítani, hanem a dobás eredményét hozzá kell adni a próba értékéhez, és akié nagyobb, az nyert.

tffv_12.jpg

A Játék

A TFFV mindent és mindenkit parodizál, nem csupán a karaktereket és az ellenségeket, de még a felszereléseket is, a fegyverektől a különféle bigyókon át egészen a járművekig.

tffv_13.jpg

A Kalandok

A dimenzionális portál hibás működése folytán mindenki meztelenül érkezik meg a Floating Vagabondba, így az első út mindig a mosdóba vezet, a törülköző-automatához (a "ruhadarab" mellé rózsaszín nyuszis papucs is jár).

tffv_14.jpg

És mivel Spit csak az első kör italt hajlandó állni, elég gyorsan mindenki pénz szűkében találja magát, így nem árt valami munka után nézni. Ez pedig hát, akár hogy is nézzük, egy kocsma. Fogadó. És ti ültök a fogadóban...

A kalandok többsége a Csaposoktól függ, de általában különféle cégeknek és rejtélyes alvilági alakoknak tett küldetésekből áll, ahol Űrnácik, Gépfegyveres Bikinis Amazonok, Bérverőemberek és Űrtengerészgyalogosok az ellenfelek.

tffv_4.jpg

Vélemény

A TFFV humorfaktora nagyon tág keretek között hullámzik, mert néha tényleg az ember agyára tud menni az erőltetett poénkodással, de mégis van annyira hangulatos és vicces, hogy többször nevetünk, mint nyögünk. Személyes véleményem szerint az egyik, ha nem a legjobb paródia-szerepjáték. Tervben volt egy második kiadás is, de ez sajnos a szerző, Lee Garvin 2019-es halála miatt meghiúsulni látszik. A magam részéről abszolút Újra Játszanám.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorpg.blog.hu/api/trackback/id/tr5416579390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thészeusz 2021.06.02. 07:15:17

Köszi az ismertetőt! :) (ha nincs elég ember egy esetleges partihoz, akkor jelentkezek) ;)
süti beállítások módosítása