Retro Rpg

Steampunk története dióhéjban

2022. október 11. 08:51 - Retro Rpg

Sziasztok,

Most nem konkrét termékről vagy általános elvekről akarok írni. Egy konkrét műfaj történetét tanulmányoztam és megosztanám a tapasztalataimat röviden. Elsősorban az irodalomra és a szerepjátékra koncentrálva és a teljesség igénye nélkül.

morlock.jpg

Ez a műfaj a steampunk lenne. Ezt a kifejezést K. W. Jeter író használta a Morlock Night c. regénye kapcsán 1987-ben, ami egy időutazós történet a viktóriánus angliában, ahol Merlin és Arthur király az ország megmentőiként jelennek meg. Ő úgy írta le ezt a műfajt, mint ahol nem az elektromosság, hanem a gőz hajtotta a technológiai fejlődést. Azóta egy művészeti és kulturális mozgalom leírására használják. 

Tehát maga a műfaj nem olyan régi, legalábbis az elnevezés. Több írót megihletett ez a koncepció akkoriban, olyanokat, mint Tim Powers, James Blaylock, Bruce Sterling, Willam Gibson. Sőt utóbbi két író 1990-ben megjelent könyve a The Difference Machine c. műve széles körben elterjedt nézetek szerint a műfaj alapvetéseit határozta meg. Magyarul 2005-ben jelent meg A Gépezet címen, Juhász Viktor tolmácsolásában.

181493f.gif

A Gépezet történetében a Krími háború árnyékában egy zseni által szerkesztett gőzhajtású számítógép segítségével forradalmasította a tudományokat és az egész életet. Ám ez ebből adódó brit hegemónia veszélybe kerül, a történet titokzatos lyukkártyák körül forog. Két személy, egy kivégzett luddita lánya és egy radikális őslénykutató indul a rejtély nyomába, és idővel az egész nemzetközi szintre eszkalálódik.

Ezek a történetek erősen inspirálódtak a 19.századi tudományos-fantasztikus írók történeteiből, főleg Verne és Wells volt az ihletési forrás.

Egyes vélemények szerint Mervyn Peake Titus Alone c. története volt az első steampunk írás, de akkoriban ez a kifejezés még nem élt és mint kikristályosodott műfajról sem beszélhetünk. Szerintem nevezhetjük előfutárnak.

Az első felhasználása a steampunk szónak termékben Paul Di Filippo által írt 1995 Steampunk Trilogy-ban történt, ebben a három műben az első egy Viktória királynő replika történetét ismerhetjük meg, egy lovecrafti lények által indított Massachusetts inváziót, valamint Whitman és Dickinson közti szerelmi affért. (A 19.század ismert költői.)

Ezek után a műfaj hódító útjára indult és TV filmek, mozifilmek, szerepjátékok, mindenféle design termékek bizonyítják népszerűségét. Ezekre most nem térünk ki. Van egy közvetlen leágazása a punk-ok között ez a Clockpunk, ami lényegében ugyanezt a koncepciót a reneszánszba vagy kicsit későbbre helyezi.

Amúgy setting szinten megkülönböztetünk alternatív föld, vadnyugat, fantasy-horror, post-apokaliptikus, viktóriánus és kelet-ázsiai steampunkot.

difference-engine-gibson-and-sterling.jpg

A legjobbnak tartott SP írások egyes források szerint: 

  • The Anubis Gates: Tim Powers és egy 1801-ben egyiptomi papok által életre hozott ősi isten tombolásáról szól, amit Londonban vitt végbe. 
  • Infernal Devices:  a fent említett Jeter írta és a története, amiben egy órakészítő örökösét ismerhetjük meg, akinek ellentmondásos a kapcsolata a szerkezetekkel. 
  • Perdido Street Station: Mieville műve. A történetben megelevenedik New Crobuzon városának szeméthalmokkal működtetett különös gépezete. 
  • The Executioner's Heart Egy steampunk detektív és asszisztense Mulder és Scully típusú kalandos története. 
  • The Martian Ambassdor: Szintén nyomozópáros esete egy marsi diplomata legyilkolása ügyében. 
  • The Curious Case of the Clockwork Man: Túltolt SP elemekkel spékelt nyomozás egy neo-viktoriánus világban.

s1889_01.jpg

Szerepjátékos vonatkozások szintén csak távirati stílusban:

Viszonylag hamar megjelent a műfaj a szerepjátékok piacán. Elsőnek a Space 1899 jött ki. Majd jött 93-ban a Forgotten Futures, és ezt követte a Castle Falkenstein. Ez idén megjelent magyarul is, itt elérhetitek: link. Meséltem a rendszerben és gyorsan tanulható egyszerű, a világ pedig a szokásos Steampunk toposzok felett olyan hangulati elemekkel rendelkezik, amiért érdemes játszani benne. Ezt követte a Deadlands, ami jó példa a western steampunk-ra, plusz horror elemekre. GURPS Steampunk kiegje is belépett erre a területre. A 2000-es években a Victoriana képviselte a műfajt. Számos más kései utód létezik, nyomokban, vagy komolyabban steampunk elemeket tartalmaznak, itt találhattok egy listát erről: link

 Köszönöm a figyelmet!

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorpg.blog.hu/api/trackback/id/tr8517951326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2022.10.11. 10:02:13

Jonathan Greennek (Démonlovagok, A Krampusz éjszakája) egy egész steampunk regénysorozata van! ;)
Ha jól fogynak itthon az ACE Gamebooks-sorozatban megjelent lapozgatós könyvei, a Chameleon Comix szívesen kiadja majd a Pax Britannia-szériát is:

- Unnatural History (2007)
- Leviathan Rising (2008)
- Human Nature (2009)
- Evolution Expects (2009)
- Blood Royal (2010)
- Dark Side (2011)
- Anno Frankenstein (2011)

Trezor atya · http://utvesztox.blog.hu/ 2023.12.26. 09:14:04

Megemlítődik altípusnak az “alternatív föld”, ez alatt mit kell érteni? Mármint hogy a steampunk sztorik is elég alternatívak, ha ez külön kihangsúlyozódik ezen belül, akkor az miket jelent?

Trezor atya · http://utvesztox.blog.hu/ 2023.12.26. 09:15:22

És vajon a kommemtben megemlített lapozgatós könyvek magyar kiadásával mi a helyzet? (Ezt nyilván kommentkollégámtól kérdezem.) :)
süti beállítások módosítása