Retro Rpg

Árnyékmagyarország bemutató 6.1 rész - Cégek

2023. november 26. 18:40 - Retro Rpg

Shadowrun Megavállalatai 2050-es évek Magyarországán - 1. rész

Sziasztok,

Visszatértem ezzel a témával is. Mondjuk úgy, hogy volt egy kis hiba a Mátrixban és ez elvette egy időre a kedvemet a sorozattól. Néhány árnyékoló JÉG elkezdte a tevékenységemet korlátozni a megosztások miatt. Úgy érzem az AI-k túlságosan komolyan vették a sztorikat.

ceg_katona.JPG

A Shadowrun világában a 2050-es években nem sok gazdasági lehetősége van az országnak. A kiegészítő a szemétimportot és az energiaexportot említette. Az ország elmaradott, szegénység uralkodik és a lakosság létszáma is csökkent az idők folyamán, a Mátrix alulfejlett és öreg gépekkel működik.

Egy ilyen környezetben települtek be a mamutcégek, mert a gyenge központi hatalom, a jogi környezet, a környezetvédelem hiánya stb. miatt nem kell tartaniuk a következményektől, amelyek a kísérleteik és egyéb tevékenységeik okoznak. A Renraku és a Mitsuhama kivételével mindegyik nagy cég jelen van az országban. Mondjuk az Ikrek c. modul pont a Renraku körül játszódik, de ez megvalósulhat hivatalos képviselet nélkül is.
A parlamentet felvásárolták, ahogy korábban is említettem, gyakorlatilag a Társasági tanács kormányozza az országot.

 Néhány nagyobb cég tevékenységét kiemeli a Kutatóközpontok fejezet. Az első felét itt mutatom be:

ARES

A világ legnagyobb fegyvergyártója se maradhatott ki a kelet-európai piacról. Olcsó munkaerő, eleve szennyezett környezet, aminél nem kell figyelembe venni a környezetvédelmi szempontokat a fegyverkísérletek során. A magyar kormány elvileg szerződést kötött az ATH-val, vagyis az Ares Technology Hungary-vel, aminek értelmében a cég ellátja a fegyverekkel a kormányt, az pedig biztosítja a nyugalmat a cég számára. Az ATH a hagyományos haditechnikai kutatásokon kívül vegy- és sugárzásvédelmi berendezések kifejlesztésével és tökéletesítésével is foglalkozik. Ez utóbbi kutatásokhoz nagyszerű terepet szolgáltatnak az északi és déli fertőzött zónák.
A fizikai védelem terén nincsenek elsőrangú szervek, de azért képes az önvédelemre a cég. A Mátrix esetében is hasonló a helyzet. A mágikus védelemben sem világbajnokok, de azért jut minden őrjáratra egy mágiahasználó.

ares_hirdetes.JPG

CENTRAL EUROPEAN HIGHWAY CORPORATION

A CEH az egyetlen magyarországi mamutcég, amelyiknek nem Budapesten van a központja.  Illetve ez szerintem az egyetlen olyan cég, ami ebben a kiegészítőben jelent meg. A köznyelvben csak „CÉH "nek nevezett, szegedi (asteropolisi) székhelyű cég talán a legfontosabb szerepet játssza Magyarország gazdaságában: ők építették, tartják karban és felügyelik az országon átvezető híres-hírhedt Sztrádát: a nyugati és az iszlám világot összekötő hatalmas autópályát. Személyes megjegyzés, hogy kicsit karcsú, akármilyen kicsi a gazdaság egy ilyen cég nem hiszem, hogy vezető lenne. Ráadásul ki akar utazni kelet felé, ahol fundamentalisták uralják a területeket. Gondoljunk csak bele, a hódoltság idején sem volt jelentős kereskedelem a Balkánnal.

Ráadásul a cég költségeinek fele megy a biztonság fenntartására. Megnéztem a díjakat és az 5000 nujenes közepes életvitelhez (ami ráadásul Seattle-re méretezett) az ezres nagyságrendet is elérő autópálya matrica kicsit erős. Amikor meséltem kalandot, a kezdő karakterek anyagi okokból messze kerülték ezt az útvonalat és inkább vállalták a kockázatot.

Ahogy írtam, a biztonságra adnak, a könyv véleménye szerint a Renraku Vörös Szamurájokkal vetekszik a céges egységek keménysége. Rendelkeznek egy külön motoros Sztrádaőrséggel, hogy gyorsan és hatékonyan beavatkozhassanak incidens esetén. Mágikus védelemről nincs adat. A Mátrix védelemről annyit tudunk, hogy szeparált és atombiztos. A dekás kommentekben is csak találgatják a titkaikat. 

strada_rally.JPG

FEDERATED BOEING

Régi, patinás név a repülőgépiparban. A Federated Boeing már eddig is sokat tett a polgári (és katonai) légiközlekedés fejlesztéséért, és most az olcsó és igen jól képzett magyar szellemi munkaerő felhasználásával halad tovább a megkezdett úton. Honi kutatási területei közé a repülőgépipar és a repüléskiszolgáló ipar tartozik, de természetesen ők sem hagyják ki a magyarországi , tekintélyes méretű fertőzött területek nyújtotta kiváló vizsgálati és kísérleti lehetőségeket.

A cég kutatásairól csak találgatások mennek, egyesek szerint komoly repülőgépet fejlesztenek a magyarországi bázison, de mások szerint ez nem lehetséges, megint mások pedig váltig állítják, hogy a FB képes megteremteni egy nagyobb kutatás feltételeit még magyar területen is. :)

Biztonság tekintetében jól állnak, bázisaikat a nyílt terepen több gyűrűben felállított elektromos kerítés védi, amelyeket aknamezővel egészítettek ki. Ezeket tornyokból mesterlövészek pásztázzák és helikopterek is járőröznek a bázisok körül. A könyv állítása szerint annyira hatékonyan működik a biztonság, hogy a legbelső részekről nincs információ, hiszen nem jutott el oda még egyetlen behatoló sem. Mátrix védelme is erősnek tekinthető, a lehetséges behatolási pontokon a legkeményebb JÉG-el várják a támadókat és így szemtől-szemben kell megtámadni a fekete jeget. Egyes vélemények szerint szeretik a nyomkövetők alkalmazását is, amik segítségével a helikoptereik lecsapnak az ellenséges dekásokra. 

Mágikus védelmük állítólag az első kettőn is túltesz. Asztrális védőburkok, metamágia, elementálok, szellemek, sámánok(!) és bérmágusok hada fogadja az asztrálisan idelátogatni kívánó, kalandos lelkű árnyvadászokat.

doppel.JPG

FUCHI

A világ vezető számítógép- és ipari robot-gyártója természetesen Magyarországot is bevonta működési körébe. Festői fekvésű budapesti központjukban (a Margitszigeten) a magyar viszonyokat maximálisan kihasználva főleg kis anyag- és tőkebefektetéssel járó, de komoly szellemi munkát igénylő kutatások folynak. A műholdas kommunikációtól a JG kutatásokig terjed a helyi tevékenységük. Erősen építenek a helyi műholdas dekás szubkultúra tudásbázisára.

A fizikai védelmet az IntSec (lnternal Security) adja, módszereik inkább finomabbak, mint brutálisak. Szeretik az ügyeket pontos felderítés után, szolid "helyi érzéstelenítéssel" megoldani. Itt jegyzi meg a könyv, hogy a Fuchi-n belüli belső cégháborúban a budapesti bázis a főrészvényes kezében van, így a máshol tapasztalható hiányosságok itt nem jellemzőek. Mágikus tekintetben némi lemaradásban van a cég, de a pletykák szerint azért nem szabad magabiztosan nekimenni a cég telephelyeinek meggondolatlanul, felderítés nélkül.

Nos ezzel befejeztük az első részt a cégek itteni tevékenységéről. A következő részben a Renraku, Seader-Krupp, Shiawase, Yamatetsu cégke kerülnek sorra.

Folyt köv... 

A sorozat korábbi darabjai:

Árnyékmagyarország bemutató 5. rész

Árnyékmagyarország bemutató 4. rész

Árnyékmagyarország bemutató 3. rész

Árnyékmagyarország bemutató 2. rész

Árnyékmagyarország bemutató 1. rész

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorpg.blog.hu/api/trackback/id/tr7318124934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása