Retro Rpg

Árnyékmagyarország bemutató 5. rész - A kiegészítő

2023. május 01. 17:52 - Retro Rpg

Magyarország és Budapest

Sziasztok,

Ebben a részben rátérünk az 1996-ban a Beholder által kiadott kiegészítő ismertetésére, amit a korábbi cikkekre építve írtak meg. A cikkek egy részét már lefedték a témának, viszont történtek módosítások. Ezeknél a fejezeteknél csak a különbségeket mutatjuk be.

Magyarország

am_petofi.JPG

Az országot bemutató fejezet nagy részét lefedi az eredeti újságcikk, viszont a történelemben behoztak egy új szálat: 2031-ben az országot megtámadja az Arab Liga. Korábban kelet felé terjeszkedtek, de felsülnek és Fejszal al-Qalansi vezetésével dzsihádot hirdetnek Európa és a metahumánok (démonok) ellen. Az arab világ a 21. században is komoly nehézségekkel küzd, ráadásul az olaj jelentősége csökken az új technológiáknak is köszönhetően. Ezért erőszakos kiutat keresnek.
A Balkán viszonylag gyorsan elesik, Albánia és Bosznia csatlakozik a hódítókhoz, de a magyar határnál az egyesült seregek (osztrák, cseh, magyar, stb.) megállítják a hadjáratot.

Ennek hatására feléledt a magyar-osztrák-cseh együttműködés, szinte már a Monarchia is feléledt, de végül túl sok vita volt és sikertelenül zárult a folyamat. Később 2037-ben már egy újabb arab támadás során kevésbé voltak segítőkészek a nyugatiak, végül a Társasági Tanács segítségével sikerült megfékezni a második inváziót, de komoly árat fizettek érte. Ebben az alternatív jövőben így került Magyarország a Társaságok kezébe.
Érdekesség, hogy itt a metahumán miniállamok elismerték a kormány fensőbbségét külpolitikában, de megtarthatták önállóságukat minden másban. Kicsit olyan, mintha egy államszövetség lenne az ország.

mo_sr.JPG

Budapest

 A Budapestről szóló fejezet első fele szintén már szerepelt a Bíborholdban. Viszont a második felében kapunk pár infót a szórakozóhelyekről és a fontosabb kerületekről, ahol a kalandjaink játszódhatnak. Úgy tudom, hogy jelentős mennyiségük valós hely (volt) a valóságban, ha nem az összes.

bp_sr.jpg
Kiemelnék néhányat:

  • Las Vegas: Az épület valaha a Vígszínháznak adott otthont; ma a felső tízezer játékszenvedélyét elégíti ki. Vagyis kaszinóként üzemel az egykori népszerű színház.
  • Mennyei udvar: Ez egy elit kínai étterem, ami a kínai éttermek történetét nézve magyarországi valóságban kicsit ellentmondásos.. :)
  • Mári mama kifőzdéje: Igazi klasszik kifőzde kispénzű éhes embereknek.
  • Zöldség-Gyümölcs: Nem igazán puccos hely, de nyugis. Az ajtónál két troli biztosítja, hogy csak azok menjenek be, akiket a tulaj beenged. Itt gyülekezik viszont az árnyvilág krémje. Többek szerint Fekete Magdának is ez a kedvenc kocsmája. Szerepel is az Ikrek c. modulban.
  • Fórum: Egy rövid ideig nem szállodaként funkcionált, viszont dekás pletykák szerint szemét újra-hasznosító üzemként is működött és a bűzt, amit ez okozott, nem sikerült maradéktalanul eltávolítani.
  • Arany kakukk: Kellemes, barátságos panzió - a konyhája is jó. Sajnos, kissé kiesik a Tanács által ellenőrzött övezetből, ezért nem ritkák a különböző rablócsapatok támadásai. Készpénzt ne tartsunk magunknál!
  • Tűzkakas: Ez a hely egy igazi csoda. Bill, egy visszavonult vadász vezeti. Olcsó, barátságos és biztonságos. Minden kényelemmel és biztonsággal felszerelt, amit árnyvadász igényelhet.

Az eddigi részek egy bizonyos Frottenburg kalauz alapján készültek, viszont a következő leírások már inkább helyi források, pletykák alapján készültek.

parlament_sr.JPG

A Békási Pusztulat

Közismert, hogy eredetileg ez egy lakótelep volt tízemeletes panelokkal. Viszont a Shadowrun jelenében egy pusztulat, nagy szeméthalmokkal, bandákkal és rendszeres gázkitörésekkel, amiket néha még turisták is megcsodálnak.

> > > > > [Ezernyi fajta népbetegség,
szapora csecsemőhalál,
árvaság, korai öregség,
elmebaj, egyke és sivár bűn] < < < < <
-Hamlet <14:56:20/09-12-55>

gyumi.JPG

A Csepel-Pesterzsébeti Pusztulat

Békással ellentétben ez egy ipari központ volt, de mára már hasonlóvá vált, mint az északi testvére. Annyi különbséggel, hogy itt azért valami közbiztonság létezik és a bandák is némileg szervezett módon intézik egymás között az ügyeiket.

Kőbánya

Ez a vidék orktanyává vált, a sörgyár bezárt és metahumán bandák garázdálkodnak a kerületben. Jelentős ork kulturális centrum a Vég nevű színház és kocsma. Irodalmi művek "orkosított" változatait adják elő. Legnagyobb sikerük a Ill.Richárd.
Érdekesség, hogy itt és Zuglóban igen élénk vallásos élet folyik, kis és nagy egyházak is terjeszkednek.

> > > > > [„ Köpnek rám az utcán,
De én szarok rájuk,
Egyet tehetnek csak,
Fogják be a pofájuk.
Ork vagyok, büdös és koszos,
Ork vagyok, soha nem szabadulok,
De nem is akarok!"] < < < < <
-Grishnák <12:51:39/12-12-55>

sr_nightlife.JPG

A Budai Dombvidék

Ahogy a Bíborhold cikkban itt is leírják, hogy a valaha virágzó budai vidék mára kihalt és átvették az uralmat a zöldek, akik vaskézzzel és fegyverekkel bitorolják a volt elit negyedet. A gazdagok nagy része beköltözött a belvárosba.


Egy rész foglalkozik még a szórakozási lehetőségekkel a külvárosban, de senkinek nem ajánlott.

sr_dekas.JPG

Néhány tanács azoknak, akik most jönnek Budapestre üzleti ügyben.

  1. Mihamarabb szerezz páncélozott járművet! Ha a városban utazol, készülj fel rá, hogy a különböző politikai csoportok gyakran állítanak fel ellenőrző pontokat. Van, amikor elég fizetni (a hidakon 50 Y az átkelési díj), de például a zöldek mindenféle járművet eliminálni akarnak, a turulisták csak azt, amiben metahumán ül, az anarchisták azt, amit éppen kedvük tartja stb.
  2. A megvesztegetés általában mindenkinél működik.
  3. Soha ne vásárolj mágikus dolgokat a nagy belvárosi boltokban, főleg ne azokban, amikre a „hamisítatlan" , „valódi", „garantált", „hagyományos" és hasonló szavak vannak kiírva. A külvárosban egész jó talizmánárusok vannak.
  4. A városban csak egyetlen hivatalos kórház működik. Ez a Margit híd budai oldalán a volt ORFI, ma Központi Fővárosi Kórház. Árnyklinikából viszont van bőven, még hirdetik is magukat.
  5.  DocWagon, vagy ahhoz hasonló nincs.

Illetve kapunk egy táblázatot a végén, hogy Magyarországon milyen szorzóval tudunk vásárolni az alapkönyvi árakhoz képest.

A sorozat korábbi darabjai:

Árnyékmagyarország bemutató 4. rész

Árnyékmagyarország bemutató 3. rész

Árnyékmagyarország bemutató 2. rész

Árnyékmagyarország bemutató 1. rész

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://retrorpg.blog.hu/api/trackback/id/tr7918114628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása